Att introducera mat

Life with KidsBebis, Podcast

Att gå från att dricka modersmjölk till att börja smaka på riktig mat är en spännande resa för ett litet barn. Och även för föräldrarna. Men det innebär också många frågor om när man ska börja, vad barnet ska smaka på och hur fort man ska trappa upp maten. Vi träffade författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som skrivit böckerna Smakäventyret och Det sötaste vi har för att reda ut vad som gäller.

Att Ann brinner för att slå hål på alla myter som florerar bland småbarnsföräldrar om hur man ska lära sina barn att äta bra mat går inte att ta miste på. Hon börjar med att berätta att forskningen på det här området länge har varit ganska eftersatt och att myndigheterna, Livsmedelsverket och Socialstyrelsen, länge har gett föräldrar råd som det inte finns stöd i forskningen för. Men nu forskas det mycket på området och därför ändras råden till föräldrar kontinuerligt. Det gör också att många gamla sanningar fortfarande sprids bland föräldrar som har äldre barn.

Ann är berättar öppenhjärtigt hur hon som mamma gjorde alla “fel” man kunde när hon skulle introducera mat till sina barn och vittnar om den djungel av råd och tips man som nybliven förälder får från alla möjliga håll. Råd som dessutom ofta säger emot varandra. Det är inte lätt att veta vad och vem man ska lita på. Det var inte längesen man gav rådet till föräldrar att introducera ett födoämne i taget för att utreda om barnet hade allergier, men ur ett smakperspektiv och om man vill lära sitt barn att uppskatta flera smaker är detta rådet helt värdelöst.

Själva introduktionen till mat är viktig för barnets utveckling och man bör använda sig av barnets naturliga nyfikenhet på mat. Barn stoppar ju allt i munnen. Lika viktigt som det är för barn att lära sig nya smaker är det att lära sig nya konsistenser. Det är då barnet utvecklar tungrörelser som gör att hen så småningom kan hantera större bitar mat.

När ska man börja introducera mat för barn?
Från 4 månaders ålder kan man börja att introducera små smaksensationer för barnet. Det minskar risk för allergier om man tidigt introducerar ägg, fisk och jordnötssmör. Man kan också ge puréade grönsaker, rotfrukter och gärna med kryddor i. Innan sex månaders ålder behöver barnet den mjuka, puréliknande konsistensen för att kunna hantera maten. Efter det kan man börja ge större bitar.

Hur mycket mat ska man ge vid 4 månaders ålder?
Det räcker med en tesked eller att doppa sitt eget finger i sin egen sås eller liknande för att barnet ska få smak.

Vad ska man ge vid 6 månaders ålder?
Efter 6 månader kan barnet börja äta mer av maten som ni själva äter. Se till att hen får mjuka, hela bitar som hen kan hålla i själv och erbjud olika smaker och olika konsistenser för att träna upp förmågan och smaklökarna. Tips på bra saker att börja erbjuda är avokado, broccoli med smör, leverpastej, majs, ärtor, kokta morötter och palsternacka.

Så undviker du att barnet sätter i halsen
Barn behöver träna upp förmågan att hantera fast mat. Det gör de genom att få olika konsistenser i munnen, röra tungan, göra tuggrörelser och klökas, dvs hosta, harkla sig och kanske kräkas. Om barnet fått lagom stora och mjuka bitar är detta inte farligt. Man ska inte hjälpa barnet att få upp maten igen, utan hen måste lära sig att hantera det själv. Första gången barn äter fast mat kommer de svälja som om det vore bröstmjölk och de kommer då att sätta i halsen, men det är då de lär sig. Ge inte mat som lätt fastnar i halsen, som korv eller runda former som körsbärstomater eller köttbullar. Ge istället mjuk mat i smala stänger som barnet kan hålla i själv, som till exempel skivade, ångkokta morötter.

Vilken mat ska man inte ge till barn under ett år?
Livsmedelsverkets rekommendationer säger att man ska undvika: Gröna bladgrönsaker (spenat, ruccola mm) honung, hela nötter, för mycket mjölkprodukter och oskalad potatis.

Hur bra är barnmatsburkar?
Barnmatsburkar innehåller mat som är näringsriktiga nog att föda upp ett barn på. Men de innehåller inte den variation av smaker och konsistenser som ett barn behöver under de första året. Det är alltså helt okej att erbjuda barn färdiga barnmatsburkar, men man riskerar att få ett kräsnare barn som inte uppskattar nya smaker senare i livet.

 

4 tips för att introducera mat på ett bra sätt
  • Våga ge barnet riktig mat tidigt och hela bitar från 6 månaders ålder
  • Erbjud varierad mat, både i smak och konsistens
  • Undvik för mycket flytande mat som välling och smakisar
  • Erbjud samma smak flera gånger, även om barnet spottar ut, det kan ta upp till åtta gånger för en ny smak att sätta sig
Lyssna på hela podden med Ann

 

Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.