Barns integritet och rätten till sin kropp

Life with KidsBarn, Förälder, Podcast

Projektet Tre ska bli noll med Elaine Eksvärd i spetsen har nog inte undgått någon den senaste tiden. Det handlar om integritet och rätten till sin kropp – något som är oerhört viktigt att lära sina barn. Därför träffade Life with kids Linda Grådal som arbetar tillsammans med Elaine på Tre ska bli noll för ett samtal om vad vi som föräldrar kan göra för att hjälpa både oss själva, våra barn och förskolan/skolan med detta.

Inför samtalet reflekterade vi över hur lite man pratade om integritet och rätten till sin kropp när vi själva växte upp, hur kommer det sig? Varför var det ok för killar att tafsa på tjejer i skolan utan att någon reagerade med mer än “låt dem hållas, det är bara killar” eller “han är nog bara kär i dig”. Varför skyddade vuxenvärlden ofta killarna istället för tjejerna och deras rätt till sin egen kropp? Om man inte får lära sig vad som är rätt och fel redan som barn, när ska man då lära sig det? Så här i efterhand känns det helt skevt. Kanske är det synen på barn och uppfostran som är blivit annorlunda? Synen på hur man uppfostrar barn har gått från en delvis auktoritär stil till en mer diplomatisk. Vi har gjort barnens röst hörda och då kommer självkänsla, självförtroende och integritet som “nya” frågor att arbeta med.

Lina och Helena från Life with Kids träffar Linda en regnig dag i Stockholm för detta samtal men hennes energi utgjorde en motpol till det trista vädret. När vi väl satt oss tillrätta och pratat av oss lite om dagen börjar Linda med att berätta om Tre ska bli noll och om starten i samband med att Elaine släppte sin bok, Medan han lever där hon beskriver hur hennes pappa förgrep sig på henne under hennes uppväxt. En hemsk och tung berättelse som är viktig att berätta för att få fler att stå upp för barnen. Det är de flesta föräldrars värsta mardröm, att någon ska förgripa sig sexuellt på ens barn.

Tre ska bli noll, vad står det för?
Tre ska bli noll är ett uttryck som Elaine Eksvärd myntat av statistik från 2007 som visade att tre barn i varje klass utsätts för övergrepp. Tyvärr har siffrorna förvärrats idag berättar Linda. Stiftelsen allmänna barnhuset gjorde 2015 en stor undersökning som visade att 1 av 5 barn har blivit utsatta för övergrepp.

Vad lägger man egentligen in i integritetsbegreppet?
Man kan se det som en skyddsmur omkring oss, menar Linda. För att skydda det som är det mest privata och intima. Integritet och självkänsla går hand i hand. På latin står det för orörd eller hel vilket är ganska talande – och vi har alla mycket att lära kring integritet.

Linda och Elaine drivs av en stark känsla av att vilja förändra och har omgivit sig med ett stort nätverk av experter som de tar hjälp av – “vi har inte tid att vänta!”, som Linda säger. Hon fortsätter att berätta att de valde att starta med förskolorna och Förskolebrevet. Vi lämnar våra barn på förskolan i stort sett varje dag och det är en plats där vi vill att de ska känna sig trygga. Det handlar inte bara om att det är där många övergrepp sker utan om att skapa en trygg miljö för barnen och pedagogerna. Även att ge pedagogerna verktyg för att se tecken, våga fråga och agera. Om vi inte pratar integritet i förskolan och inte hemma, var ska vi göra det då?

När ska vi börja prata integritet med våra barn?
Linda tycker att vi ska göra det redan innan de är födda. Vi som föräldrar kan prata ihop oss om hur vi vill ha det när barnet kommer. När det är självklart för oss blir det även det för barnen! När man sedan har ett litet barn, prata och benämn de privata delarna vid till exempel blöjbyte. Det kommer hjälpa barnet. Förklara vad du gör och att du hjälper ditt barn med hygienen tills hen är kapabel att göra det själv.

Varför är jag mer rädd att såra mina släktingar och vänner än mån om att skydda mina barns integritet?
De flesta av oss har varit med om det, man får vänner på besök som man känner väl. Någon av gästerna kramar om ens barn och “busar”. Eller en släkting som fångar upp barnet i famnen för en påtvingad kram. Du ser på ditt barn att hen inte är speciellt bekväm. Vad gör du? Antagligen ingenting. Varför är vi mer rädda för att såra våra vänner än att skydda våra barns integritet? Vad ska vi göra? “Säg ifrån bara!”, säger Linda. Överraska dig själv med att säga ifrån, bara gör det. Vi får faktiskt trampa på vuxnas tår ibland för våra barns skull! Förr i tiden togs det mer i hand och vi bockade och neg men sedan kramarna kommit in i vår vardag blir detta ännu viktigare. Hur känner du själv när du får en ofrivillig kram eller någon kommer lite för nära? Barn befinner sig dessutom i en mer utsatt position gentemot vuxna, och det är din roll som förälder att visa ditt barn att det är okej att säga ifrån och sätta gränser. 

 

LINDAS FYRA RÅD KRING HUR MAN VÄRNAR BARNS INTEGRITET
  • Påminna sig själv och sina barn att en dålig hemlighet gör ont i magen, dåliga hemligheter får man alltid berätta för en vuxen.
  • Uppmana aldrig barn att pussa, krama eller sitta i knät. Fråga alltid och respektera ett nej.
  • Läs Stopp min kropp från Rädda barnen och prata om privata delar.
  • Berätta för ditt barn att det alltid är ok att säga nej!
Lyssna på hela podden med Linda

 

Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.