Barns självkänsla

Life with KidsBarn, Okategoriserade, Podcast

Boken “Med känsla för barns självkänsla” av Petra Krantz Lindgren står i mångas bokhyllor och Petras blogg är väldigt välbesökt. En av de saker som först kommer upp när man pratar kring vad man vill ge sina barn är en god självkänsla. Men hur gör man då? Finns det ett recept på hur vi ger våra barn det och är det verkligen något man kan ge någon? Life with kids träffade Petra för att reda ut begreppen och få handfasta råd.

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och arbetar med vuxna som vill utveckla sina relationer med barn. Hennes mål är att alla barn ska växa upp och veta att de är värdefulla och viktiga och duger som de är. Detta gör hon genom föreläsningar och kurser och såklart genom hennes storsäljare “Med känsla för barns självkänsla”.

Vi hade innan vi träffade Petra pratat mycket om vad självkänsla är och hur det förhåller sig jämfört med självförtroende. Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att våra barn ska bli starka individer som inte känner sig som misslyckade personer om de inte presterat som de (eller vi) tänkt och planerat för? Hur mycket har vi själva påverkats av hur våra föräldrar agerade mot oss när vi var små? Sviktar vår självkänsla när självförtroendet inte är på topp på för många områden samtidigt? Kan vi se redan nu på våra barn om de har en god självkänsla och hur påverkar vi som föräldrar den i vardagen? Många frågor som skulle få många kloka svar.

Lina och Helena från Life with Kids träffade Petra i Företagarnas lokaler på Rådmansgatan i Stockholm för att spela in en podd.

Vad är självkänsla och vad påverkar den?
– Det är inte så lätt att svara på, säger Petra. Det handlar om att känna att jag är värdefull, viktig och duger precis som jag är oavsett vad jag presterar. Självkänslan hämtar näring i de nära relationer som jag har i min närhet. För små barn handlar det främst om de primära anknytningspersonerna.

Kan man se på sitt barn om det har en god självkänsla undrade vi? Fokusera inte på det, är Petras tips, utan fundera istället på den relation du har till dina barn och om ni trivs i den. Men det finns ändå tecken på att en person har en god självkänsla, enligt Petra. Att våga ta ställning, ha integritet, vara självständig och att våga testa nya saker även om det finns en risk att man misslyckas är sådana. Att våga uttrycka känslor och då inte bara de hårdare känslorna utan även de lite mjukare såsom rädsla och sorg.

Hur bygger man en god självkänsla?
Självkänsla handlar inte om att söka uppmärksamhet eller ta plats, utan om att ha en tillit till sin förmåga att prestera utan att det nödvändigtvis betyder att man kommer att lyckas.

– Självförtroendet ökar när jag fått beröm, menar Petra, och många känner att de är värdefulla beroende av vad de presterar. Här har vi föräldrar ett viktigt uppdrag att berömma dem för vilka de är och inte alltid bara vad de gör. Byt ut bedömningarna mot intresse, ställ frågor istället för att recensera. Testa att avsluta med ett frågetecken istället för ett utropstecken. Återigen är det så att vi inte ska fokusera och tänka så mycket på vårt barns självkänsla utan fokusera på relationen! Det finns inga genvägar eller specialknep för att höja någons självkänsla.

Jag hamnar i diket var och varannan dag!
Det händer nog i de flesta hem att det känns som att man kör i diket ibland, att man inte gjort eller sagt som man skulle vilja. Petra förklarar hur vi kan förebygga det framöver.

– Reflektera efteråt över vad som hände, vilket behov kan ha legat bakom? Om mitt barn skriker i hallen varje morgon vid påklädnad, vad kan det bero på? Kan det vara behov av närhet (som de naturligt får när de blir tvångspåklädda), kan det vara uppmärksamhet (i en syskonskara kan det vara svårt att få uppmärksamhet men om jag skriker har jag minst en förälder online) och så vidare. Kan du jobba förebyggande? Kan du hjälpa till att tillgodose behovet på annat sätt?

Inför mötet med Petra fick vi många frågor medskickade, och en återkommande var hur mycket/lite man ska pusha sitt barn om hen är lite mer försiktig/introvert?

– Det beror på vad du vill uppnå förklarar Petra. Vill du att ditt barn ska vara den som står först i kön eller får hen vara precis som hen är? För vems skull ska hen gå först i ledet? Sen är det också stor skillnad på att pressa och peppa. Det främsta rådet är att verkligen lyssna på barnet i situationen. Vad är det som händer, vad är viktigt? Våga lyssna på riktigt även om det känns jobbigt för dig som förälder. Ta dem på allvar. Ställ frågor. Hur kan vi lösa detta?

Slutligen: Vad behövs i en god relation?
Petra sammanfattar svaret i fyra punkter:

  • Likvärdighet. Alla är lika värda, oavsett barn eller vuxen. Våra tankar och känslor är lika viktiga och ska tas på samma allvar (ej samma sak som lika makt mellan vuxen och barn).
  • Intresse, intressera sig istället för värdera. Varför gör barn som de gör? Fundera på vilka behov som ligger bakom?
  • Empati, lyssna mindre på ord utan fokusera på känslorna som ligger bakom.
  • Gränssättning, att uttrycka sina egna personliga gränser med bibehållen respekt. Sätt gränser utan att kränka.

Vi fick också några avslutande peppande ord från Petra på vägen. “Tänk på att du vill väl! Du gör inte saker för att vara dum. Kan vara bra att tänka på när vi känner oss otillräckliga som föräldrar, för det gör vi alla av och till”

Petra skrev också om vårt möte i sin blogg, läs om det här.

PETRA KRANTZ LINDGRENS BÄSTA TIPS SOM GYNNAR VÅR SJÄLVKÄNSLA
  • Du är inte en duktig förälder bara för att ni inte har några konflikter.
  • Föräldraskapet handlar om att tillgodose sina barns behov (vilket inte alltid är chokladbollar).
  • Låt barnen få reagera på dina beslut.
  • De kan (och ska) inte alltid få sin vilja fram men vi ska låta dem få fram sina känslor och respektera dem.
Lyssna på hela podden med Petra

 

 Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.