Dags att sluta med blöjor? Så gör du!

Sofia BergenstjernaBarn, Bebis, Förälder

Släng blöjorna – det är sommar! En längre period av ledighet och en värme som gör det enkelt att vara ute utan byxor (och att man slipper torka kiss på fin-mattan) gör att sommaren innebär högsäsong för att bli blöjfri.

Men det kan vara lättare sagt än gjort. För hur börjar man? När börjar man? Och hur gör man om barnet inte vill? Vi har kontaktat en riktig expert på det här – Sofia Bergenstjerna, som skrivit boken ”Potträning på 3 dagar” och som nu genom Blöjfri.se ger ut barnboken ”Eine slutar med blöja”.

Hej Sofia! Vi tänkte nu prova att bli blöjfria – men hur börjar man?

– Jag rekommenderar att man tar av blöjan helt och guidar sitt barn under några sammanhängande dagar. Det blir enklare för barnet att förstå hur allt hänger ihop på det sättet. Eftersom barnet ges många tillfällen att öva på under en sammanhängande tidsperiod kan det också gå snabbt att lära sig grunderna.

Att barnet både kissar och bajsar där det inte var tänkt, får man väl räkna med i början, men hur ska jag agera och bemöta barnet när det händer?

– Potträning innebär ju ut att barnet lär om, d.v.s. att kisset och bajset hör hemma i pottan/toaletten istället för i blöjan. Barnet har hittills lärt sig att byxan (blöjan) är rätta platsen att kissa och bajsa på. Därför behöver man ha mycket tålamod och förståelse för de träningstillfällen som sker i början. Samtidigt är det viktigt för barnet att lära sig vad som är ”rätt” och vad som är ”fel” för att kunna förstå. Mitt tips är sakligt och vänligt säga t.ex. ”Oj, nu kissade du på golvet. Kisset ska vara i pottan Viggo, inte på golvet. Sätt dig på pottan och kissa nästa gång”.

Vad kan man göra om barnet går och håller sig och inte vågar kissa eller bajsa på pottan?

– Att barnet håller sig och inte kissar beror ofta på att känslan av att det kommer kiss hela tiden är något helt nytt. Det kan kännas lite läskigt, och barnet håller då inne kisset. Detta gör att det byggs upp ett tryck i blåsan som i sin tur blir obehagligt. Mitt bästa tips är att ställa barnet i duschen och spola ljummet vatten på fötterna, då tömmer barnet ofta blåsan direkt.

Att barnet håller inne bajset beror också på att det är en helt ny upplevelse att bajsa ”ut i det fria” istället för att det känns mot huden i blöjan. Ofta släpper rädslan redan efter en eller ett par träffar i pottan så dessa är viktiga att få till. Mitt tips är att först ge mat som är lösande, t.ex. päron, kiwi eller katrinplommonpuré.

Sen när du märker att bajset är på gång så försök att väldigt lugnt och försiktigt ta istället pottan till ditt barn och fånga bajset när det kommer ut. Barnet behöver inte sitta ned på pottan, utan det viktigaste är att du fångar det. Sen kan du visa ditt barn bajset och säga “Titta! Du har bajsat i pottan! Nu känns det skönt i magen, eller hur?” Barnet brukar då känna sig väldigt lättad och bli både glad och stolt. Låt gärna ditt barn bära in pottan till toaletten och tömma samt spola.

Har du avslutningsvis några tips på hur man gör för att undvika olyckor på natten?

– Det första man bör göra är att involvera barnet i vad som sker. Inte bara ta av nattblöjan och se hur det går. Att barnet får tillräckligt mycket sömn över dygnet är också jätteviktigt, så att barnet kan vakna av att det blir blött i sängen och därmed göra kopplingen. Ett övertrött barn vill sova vidare och kan då ignorera signalen. Det är också bra att hålla nere vätskeintaget innan läggdags. Att dricka en flaska välling på kvällen gör det svårt att hålla sig torr. Tipsar även om att gå och kissa två gånger under kvällsrutinen för att få en full tömning innan natten börjar.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Sofia är tillsammans med sin partner Michael författare till boken Potträning på 3 dagar. I denna utmanar de såväl seglivade myter som blöjindustrin med en pedagogisk metod som verkligen funkar. Av de som testat hittills har 90 procent haft blöjfria barn inom två veckor och så många som en tredjedel på bara tre dagar.