Ekonomi under småbarnsåren

Life with KidsFörälder, Podcast

Pengar och ekonomi – ett kanske ännu känsligare ämne än sex? Vi träffade Günther Mårder – fd sparekonomen, pappan till #sparpodden och Företagarpodden och numera VD på Företagarna – för att prata om just pengar och sparande. Hur får man det att gå ihop under småbarnsåren, vilka effekter blir det av att gå ner i tid och hur ska man tänka när man sparar till sina barn? Många frågor hade vi när vi satte oss i Företagarnas studio på Rådmansgatan för att spela in podd.

Vi inledde såklart med att ställa frågan om varför det är så vansinnigt känsligt att prata om pengar i Sverige.

– Vi har fostrats i den svenska kulturen i nån luthersk tanke att vi ska jobba hårt men inte förhäva oss, säger Günther. Vi ska inte visa att det går bra eller berömma oss själva, inte heller visa upp på hur mycket pengar vi har. Dessutom har vi en stark jantelag och en hysh-hysh-kultur så då blir det ganska naturligt att vi inte pratar om pengar. Det skapar också mycket känslor och det säger mycket om oss som personer. Så här borde det inte vara, vi förlorar på det!

För många blir det ett bryskt uppvaknande att man måste ta tag i sin ekonomi när man får barn, hur ser du på det?
Det är såklart synd att det ska behöva ta fram tills man får barn innan man tar ett större ansvar över sin ekonomi säger Günther. Har man inte gjort det då är nästa stadie i livet då man blir varse sin ekonomi när man är runt 55 och ser över sin pension. Mitt råd är att göra detta mycket tidigare, gärna när man inte behöver det på samma sätt. Ställ dig frågan, hur kan jag lägga upp ett sparande idag som ger mig frihet i morgon?
Alla val du gör kommer innebära att du säger nej till väldigt många andra saker. En ekonomisk buffert kan ge en kompensation för de låsningar som andra val innebär.

Ska man ha delad ekonomi med sin partner?
Det är inget som är självklart men det som är självklart är att man pratar om hur man vill ha det med sin ekonomi och tar gemensamma beslut. Om man inte har en partner som vill prata ekonomi eller som tjänar mer men inte vill dela med sig, är det ok? NEJ säger Günther bestämt. Tänk dig absurditeten om ni skulle hemlighålla saker från varandra på andra områden på samma sätt? Ställ ultimatum!

Hur gör man under föräldraledigheten för att kompensera den som eventuellt är hemma längre?
Innan den 31/1 varje år kan man ta beslut om att överföra pensionsrätter från sitt ppm till sin partner. Det maximala beloppet är 10 000 per år. Den kan då den part som jobbar skriva över på den som är hemma. Detta vet inte många om! Det viktiga som med allt annat är som sagt att prata, det finns väldigt många skilsmässor som beror på ekonomin.

Många väljer att gå ner i tid under åren som barnen är små vilket såklart ger långsiktiga konsekvenser för ekonomin. Vi passade på att stämma av det med Günther, som var tydlig med att det ger större konsekvenser än vad man kanske räknat med. Du kan till exempel kolla här för att se vad ett sparande med samma belopp som den förlorade inkomsten ger på sikt för att få en bild av vad det innebär.

Sparande till barn, hur gör man?

Det finns två strategier, säger Günther. Den ena är att vi skapar ett större sparande själva så att vi kan ge barnen när de behöver det senare i livet. Det passar för den som vill ha kontroll. Fördel med det är att ett konto med mycket pengar kan skapa ett större engagemang för att placera och hålla koll.

Det andra alternativet är att spara i en kapitalförsäkring (antingen i barnets namn med föräldrarna som förmånstagare eller att en förälder står på kapitalförsäkringen med barnet som förmånstagare). Denna bör finnas hos en nätmäklare som inte tar ut avgifter, tex Nordnet eller Avanza.

Kapitalförsäkringen fyller du sedan förslagsvis med aktiefonder och om du inte vill engagera dig så mycket i sparandet så välj indexfonder. De har presterat bra över tid och de har låga eller inga avgifter. Läs mer om olika fonder på Fondkollen.se

Gällande särkullbarn som blir allt vanligare rekommenderar Günther att man ritar upp en karta för att få en klar bild av vad som händer i olika situationer innan man gör sina val, avslutar Günther.

 

Günther Mårders bästa tips för ett rikare småbarnsliv
  • Köp allting till barnet begagnat (och sälj sedan vidare)
  • Lär barnen att äta havregrynsgröt till frukost (billig och nyttigt alternativ till fruktyoghurt och köpebröd, ger mycket på sikt)
  • Fundera varje gång ditt kort kommer fram, kan jag göra något annorlunda?
  • Sätt av 10% av din disponibla lön varje månad, se det som en tävling i hur mycket du lyckas spara
  • Ha en tydlig målbild och belöna dig själv på vägen (OBS, firande får kosta)
Lyssna på hela podden med Günther

 

 Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.