Förlossningsdepression

Life with KidsBebis, Förälder

förlossningsdepression

Förlossningsdepression är ett ämne som det pratas och informeras om alldeles för lite på föräldrautbildningarna. Vi träffade psykologen Jessica Karim på Motherhood Sthlm för att reda ut begreppet för att lära oss mer och vi träffar även Jennie som gick igenom en förlossningsdepression med sitt första barn. Jennie berättar hur hennes lycka över att vara gravid snabbt förändrades till en känsla av otillräcklighet och meningslöshet några dagar efter de kom hem ifrån BB.

– Hur vanligt är det med förlossningsdepression?
Eftersom det är så förknippat med skamkänslor är det svårt att uppskatta hur många som drabbas, säger Jessica. Man kan se att ungefär 15 procent av de som föder barn uppsöker hjälp för depression, men då är det säkert också ett stort mörkertal.

– När ska man söka hjälp?
Det är djupet på känslorna och varaktigheten på dem som avgör det, menar Jessica. Om man känner att livslusten helt är borta eller att de negativa känslorna påverkar livet i övrigt ska man söka hjälp direkt. Ju snabbare man får hjälp desto större är chanserna att man tar sig ur depressionen tidigt. Eller om de första dagarnas baby blues inte går över på flera veckor. Man ska aldrig vänja sig vid att känna sig misslyckad eller bita ihop eftersom alla andra verkar klara det. Sök hjälp hos BVC, Vårdcentralen eller hos en privat aktör.

– Vilka drabbas?
Alla kan drabbas. Det finns många anledningar till att gå in i en depression och som nyförlöst med mycket hormoner, känslor och tankar är man väldigt skör. Ibland kan det hända saker under graviditeten som inte tar sig uttryck förrän efter förlossningen. Ibland kan det hända saker under förlossningen som man behöver bearbeta. I andra fall kan det vara så att verkligheten med barn inte ser ut så som man tänkt sig.

 

Hur det kan upplevas att vara i en förlossningsdepression

När Jennie kom hem med sin nyfödda bebis tog det bara några dagar innan hon kände en allmän nedstämdhet och otillräcklighet. Hon hade tidigare läst på om Baby blues som är vanligt när mjölken rinner till och hormonerna skjuter i höjden, så hon tänkte att allt var normalt. Men hon kom aldrig ur nedstämdheten utan den blev bara värre och värre. Hon grät konstant, vägrade släppa sin son eftersom hon var rädd att något skulle hända honom. Hon kände sig otillräcklig, ville inte ta ansvar och tillslut ville hon inte leva längre.

Hon skämdes dessutom över sina känslor och att hon inte kände den där euforin och lyckan som alla andra gjorde. Därför berättade hon inte för någon – varken för vänner eller för BVC. Hon sa att hon var lite trött och det vet ju alla att man är som nybliven förälder, så ingen ställde följdfrågor.

Tillslut var det en ny barnmorska, inriktad på förlossningsdepression, som av en slump såg igenom den lilla fasad som Jennie satte upp, och hon skrevs in för psykologsamtal.

Vägen tillbaka

Jennie gick i samtal en gång i veckan i över ett år. Tillsammans med sin terapeut gjorde hon övningar, bearbetade sin egen barndom, jobba med sin skuld och skam över att känna sig som en misslyckad mamma och att eventuellt ha skadat sitt barn. Hon fick information och kunskap om att förlossningsdepression kan drabba alla och konkreta verktyg för att sortera sina känslor och rädslor. Hon började också tillslut att berätta för nära och kära vad hon gick igenom.

Jennie är tydlig med att vi måste våga prata mer om de förbjudna känslorna efter en förlossning – även om det känns svårt.

 

Jennies fyra råd för att ta sig igenom en förlossningsdepression
  • Prata, prata och prata om det. Det är det som tar en framåt.
  • Be om hjälp. Det finns jättebra hjälp att få om man vågar ta steget.
  • Det är okej att känna känslor. Oavsett vilka känslor det är.
  • Förbered dig på den första tiden hemma genom att prata med de som står dig närmast om vad ni kan göra om du skulle råka ut för en förlossningsdepression. Då har ni byggt en grundplattform att utgå ifrån.
Lyssna på hela podden med Jessica och Jennie

 

Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.
 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.