Gravid vecka 3 (2+0)

Life with Kidsgravidveckor

Som ett chiafrö

Grattis, du är nu fysiskt gravid! En av mannens miljoner spermier har nått ända fram till ägget och också lyckats att ta sig in. Direkt när spermien kommit in i ägget utbyter de sin genetiska information, förpackade som kromosomer. De enas och formas till en så kallad zygot.

Zygoten börjar genast dela sig i flera celler och börjar sin veckolånga resa ner till livmoderväggen. Där landar den till slut och flyttar in i det som ska bli hemmet under de kommande nio månaderna. Nu liknar den ett hallon eller ett mullbär och kallas därför morula som betyder mullbär på latin. Den växer snabbt och fördubblar sin storlek var 12:e timme. Om några dagar kommer morulan förvandlas till en blastocyst. Då består den av ett vätskefyllt center som omges av ett par hundra celler.

Man ser inte mycket spår av en människa ännu, men trots det är nu könet redan bestämt. Till och med vilken färg på ögonen och håret barnet kommer att få! Om det befruktade ägget skulle dela sig i två nu kommer du att bära på enäggstvillingar, med identiska gener och samma kön. Det är betydligt vanligare med tvåäggstvillingar. Då är det två ägg som befruktas med varsin spermie och barnen kan då ha olika kön och behöver inte vara mer lika än vanliga syskon.

 

Källa: 1177 – Vårdguiden, What to expect when you’re expecting, Vänta barn, The biology of prenatal development, Ovia, Pregnancy +, Vi Föräldrars stora bok om barn, BabyCenter

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.