Graviditetshormoner

Life with KidsGravid

När man blir gravid pratar man ofta om graviditetshormoner utan att kanske egentligen veta vad man pratar om. Men vad är hormoner och hur påverkar de en gravid kvinna?

Hormoner styr till mångt och mycket våra liv, oavsett om vi är gravida eller inte. Hormoner är signalämnen – kroppens kemiska budbärare som färdas i blod, vävnader och organ. De är förutbestämda att påverka vissa celler i kroppen som reagerar sedan på ett förutbestämt sätt. Detta kan jämföras med nycklar som bara passar ett visst lås. I kroppen finns en samling organ och körtlar som kallas för det endo­krina systemet. Körtlarna fungerar som kroppens kontroll­system och påverkar allt från hur pigga vi är till hur var vi lagrar fett på kroppen.

Hormonsystemet har tillsammans med nervsystemet övergripande uppgifter i kroppen. De två systemen arbetar inte självständigt, utan samarbetar på ett invecklat sätt. Nervsystemet har en överordnad funktion och är dessutom snabbare än hormonsystemet. Hormonerna styr mycket av det som händer i kroppen, bland annat ämnesomsättningen, tillväxten, salt- och vattenbalansen, könsmognaden, sexualdriften och fortplantningen.

Hormoner bildas av ämnen som man får i sig via kosten och utsöndras i blodet där de sedan transporteras till rätt plats i kroppen för att utföra sina uppgifter. Hormoner har förutbestämda uppgifter, ofta handlar uppgifterna om att på något sätt påverka specifika celler (målceller). När hormonerna träffar sin målcell tränger de in i cellerna eller så binder hormonet till målcellens receptor och utlöser en förutbestämd kroppslig reaktion.

Hormoner som påverkar graviditeten
HCG (Humant choriongonadotropint hormon) informerar en del av äggledaren om att ägget är befruktat. Därmed börjar en del av äggledaren att producera östrogen och progesteron. Detta fortsätter äggledarna med till moderkakan är redo att ta över produktionen av samma hormoner. HCG kan spåras i urin och i blodet. Graviditetstesten är baserade på att läsa av kroppen via detta hormon.

HPL (Humant placenta laktogen) hittas i moderkakan. Detta hormon har inverkningar på hur brösten växer. Det är ett tillväxthormon som också hjälper fostret att utvecklas.

Progesteron ska bland annat hjälpa till att reglera sammandragningar. Hormonet gör också muskulaturen blir lite slappare. Detta är viktigt bland annat i förbindelse med att barnet ska komma ut genom förlossningskanalen. Progesteron förhöjer kroppstemperaturen under de första tre graviditetsmånaderna. Detta hormon ökas stadigt genom hela graviditeten.

Östrogen: Östrogen hittas i stora mängder under sista delen av graviditeten och fram till vecka 40. Det handlar i huvudsak om ämnet östriol, som är ett av flera östrogen-hormoner. Östriol produceras i moderkakan. Förstadiet till det som ska bli östriol produceras i binjurarna hos fostret. Östriol förbereder livmodern för tillväxt.

Relaxin: Finns i äggstockarna i slutet av graviditeten. Tillsammans med östrogen och progesteron verkar detta hormon för att bäckenets ledförbindelser ska mjukna upp.

Källa: What to expect when you’re expecting

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.