Hur blir man gravid?

Life with KidsGravid

När man har fattat beslutet att man vill försöka få barn är det lätt att tro att nästa gång man har sex så kommer man bli gravid. När man var tonåring berättade alla hur lätt det var att bli gravid och man fick höra om flera exempel på personer som blivit gravida trots att de använt kondom eller p-piller för att skydda sig. Riktigt så lätt går det inte för de flesta och därför kan det vara bra med en lite uppfräschning av anatomikunskaperna om hur befruktningen faktiskt går till.

Det är störst chans till befruktning om man har samlag från cirka tre dagar före ägglossning, till en eller två dagar efter. Det kan vara svårt att pricka in ägglossningen exakt därför rekommenderas de som försöker få till en graviditet att ha samlag två till tre gånger per vecka, eller varannan dag. Spermierna kan leva under flera dygn i väntan på att ägget kommer. Mer än åtta av tio som har regelbundna samlag för att få till en graviditet lyckas inom tolv månader.

Efter att ägget blir befruktat i äggledaren glider det ner och fastnar i livmoderns slemhinna. Direkt efter befruktningen börjar ägget att dela sig. När det fastnar i livmoderslemhinnan fortsätter celldelningen i hög hastighet. Gulkroppen, som genom att tillverka gulkroppshormon får livmoderslemhinnan att växa, skrumpnar inte som den annars hade gjort, utan fortsätter att bilda hormon. Det får slemhinnan i livmodern att fortsätta att växa och bli rik på blodkärl.

När tar man graviditetstest?
Några dagar efter att ägget befruktats börjar det bilda ett nytt hormon, HCG. Det är det hormon som går att mäta med ett graviditetstest, vilket man kan göra ungefär från den dagen man skulle haft mens. HCG får gulkroppen att fortsätta tillverka gulkroppshormon och östrogen tills moderkakan har bildats och tar över tillverkningen. Allt detta bidrar till att fostret kan växa och utvecklas.

Hur lång tid tar det att bli gravid?
Det kan man såklart inte veta på förhand. Få inte panik om ni inte blir gravida med en gång. Det är helt normalt. Det man vet är att det i snitt tar sju månader för en kvinna att bli gravid. Och eftersom det är ett snittvärde så är det lika normalt att det tar en månad som 14 månader innan man får det där plusset. 80 procent av alla par lyckas bli gravida inom ett år.

 

Källa: Ett barn blir till, Fertilitetscentrum

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.