Hur sätter man igång förlossningen? Myter och husmorstips

Life with KidsGravid, Okategoriserade

Först och främst – nej, det finns ingenting som är forskat och bevisat att vi kan göra något som sätter igång förlossningen. Och tur är väl det! Tänk om man skulle gå omkring hela graviditeten och oroa sig för att man skulle sätta igång förlossningen! Däremot florerar det ett antal rykten, några verkar mer logiska än andra, men du ska veta att inget av dessa sätt är bevisade med fakta. Förlossningen sätter igång när den sätter igång. Här kommer några av de vanligaste myterna:

Sex och orgasm

Att ha sex är kanske den vanligaste myten som ska få igång förlossningen. Anledningen till det är att när vi har sex eller får orgasm själv flödar oxytocinet runt i våra kroppar och det har en sammandragande effekt samt att du slappnar av. Ämnet i spermier heter prostaglandin, vilket ska hjälpa till att mjuka upp din livmodertapp så att den börjar bli tunnare och öppnas. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om. Det är säkert bra, men sätter igång förlossningen gör det inte.

Äta stark mat

Att äta stark mat ska väl få fart på magen? Ja, om det hade varit så att man sett att man i länder och kulturer där man äter mycket starkt mat föder barn tidigare, kanske det kunde ha legat något i det. Det enda som händer är att du riskerar att få dålig mage om du inte är van vid stark mat och hur kul är det att föda barn med diarré?

Hallonbladste

Det kan kanske inte sätta igång förlossningen men det sägs påverka förlossningen när den väl sätter igång, det vill säga göra den kortare och att man får en snabbare läkprocess. Man börjar med att dricka en kopp om dagen som man sedan bygger upp till tre koppar om dagen. Hallonbladste innehåller oxytocin som frisätts naturligt i kroppen vid beröring och kan sätta igång sammandragningar i livmodern. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress. Rekommenderas inte före vecka 32.

Stimulera bröstvårtorna

Det kostar inget och du kan göra det hemma. Det fungerar så att när man stimulerar bröstvårtorna då frisätts oxytocin (där var det igen) och livmodern drar ihop sig. Det är samma mekanismer och när man ammar sitt barn efter förlossningen. Det man behöver göra för att det ska ha någon effekt är att nypa och rulla bröstvårtorna och vårtgården mellan rena fingrar i 15 minuter för varje bröst i totalt en timme. Det vill säga man gör det först i 15 minuter på ena bröstet, byter sedan över till det andra i 15 minuter till. Sedan byter du till första bröstet igen för en omgång till på 15 minuter och avslutar med det andra bröstet i 15 minuter. Det gör du 3 gånger om dagen. Det ska inte göra ont! Du kan även använda bröstpump för att stimulera.

Fysisk aktivitet

Promenader, trappor, tvätta fönster, möblera om… Om man är pigg mot slutet av graviditeten – grattis! Det är verkligen få förunnat. Men även om man är pigg ska du inte anstränga dig. Gör det som känns skönt och ger dig energi! Att gå upp och ned för trappor kanske sätter igång lite sammandragningar men det gör också slut på energi som du behöver när förlossningen väl sätter igång.

Ricinolja

Big no-no, varning för ricinoljan! Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa. Smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas. Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB.

Källa: What to expect when you’re expecting

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.