Hur vanligt är det med förlossningsskador?

Mia FernandoBarn, Bebis, Förälder, Gravid

Många oroar sig för förlossningsskador. Det är fullt förståeligt med tanke på de skräckexempel som lyfts i media med jämna mellanrum med hemska förlossningsberättelser. Det kan kännas skrämmande och som om det är så mycket som kan gå fel. Har man aldrig fött barn förut vet man ju inte heller hur det ska gå till och vad man ska förbereda sig på.

Men hur orolig ska man vara och vad händer om något skulle gå fel? Fysioterapeuten Mia Fernando rätar ut våra frågetecken. 

Hej Mia! Hur vanligt är det med förlossningsskador i Sverige idag och hur orolig bör man som gravid vara att föda idag, tycker du?

– Det saknas statistik som omfattar alla slags bristningar, men man kan säga att 90 % av alla vaginalt förlösta kvinnor kommer få någon slags bristning. De flesta små! De mest omfattande skadorna drabbar 3-6 % av vaginalt förlösta kvinnor. Jag tänker att man kan förbereda sig mentalt på att spricka någonting, men att det inte är lönt att oroa sig för de stora skadorna i förväg.

Vilka förlossningsskador är vanligast förekommande och vad beror de på?

– Det finns dels de bristningar som klassifieras i grad 1 till 4. Enkelt uttryckt så är en grad 1 bristning bara i slemhinna, grad 2 en bristning som omfattar muskler i mellangården och grad 3 och 4 en bristning som går hela vägen bak till ändtarmens ringmuskler. Sedan finns det en annan slags skada som kallas levatorskada, som drabbar upp till en femtedel av alla vaginalt förlösta kvinnor. Det är en av bäckenbottens muskler som helt eller delvis släpper från sitt fäste i bäckenet.

Det finns en lång rad riskfaktorer för bristningar. De största riskfaktorerna är att vara förstföderska, att barnet komma ut med hjälp av sugklocka och att barnet är stort. Det finns dock sällan en ensam förklaring till att en förlossningsskada uppstår.

Hur skiljer sig sannolikheten för skada och typ av skada sig åt mellan förstföderskor och omföderskor?

– Man säger ibland att ”den största skadan sker första gången” och det stämmer väl överens på många. Men om man tidigare fått en sfinkterskada ökar dock risken att få en ytterligare skada nästa gång med några procent, jämfört med andra omföderskor utan tidigare bristningar.

Finns det något man som gravid kan göra för att undvika förlossningsskador, antingen innan eller under förlossningen?

– Det finns inte något supertydligt vetenskapligt svar på vad den födande kan göra själv. Två faktorer kan vara påverkningsbara: Kommunikation och avslappning. Det kan vara fördelaktigt om du är så trygg du bara kan, känner att du och din barnmorska kommunicerar på ett tydligt sätt som passar dig och att du kan slappna av och inte kämpa emot smärtan med mer spänning. Att i förväg fundera över hur du reagerar på smärta och hur du vill bli guidad kan hjälpa dig under förlossningen. Barnmorskan kan hjälpa till, både med vägledning av förlossningsställningar och handgrepp för att skydda mellangården. Det finns dock tillfällen när alla gör allting rätt, och kvinnan ändå får en skada. Det är viktigt att inte se sin förlossning som en prestation.

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Mia Fernando är fysioterapeut och jobbar specialinriktat mot gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär. Tillsammans med sin man driver hon bloggen Bakingbabies.se och 2017 blev hon utsedd till Årets Fysioterapeut. 2018 släppte hon även boken Mammaroll och snippkontroll.