Minimalistiska presenter till barn

MinimalisternaBarn, Bebis, Förälder

Har du också tröttnat på att ge dina barn en massa prylar som de leker med i tio minuter och sedan hamnar de i en låda någonstans där de glöms bort? Tacksamhet är ofta inte ett barns bästa gren. Ärlighet däremot, det är det få som slår dem i. Och det spelar ingen roll hur mycket du ansträngt dig för att hitta den där prylen eller vad den kostade. Du kommer att få reda på exakt hur lyckad presenten är, snabbare än du hinner säga ”Ny förvaringslösning”.

Men måste man ge sina barn ännu mer prylar, när de redan har allt de kan tänkas behöva? Och hur kan man hjälpa andra som också vill ge presenter på födelsedagar, avslutningar och till jul, att tänka lite annorlunda? Vi vände oss till Minimalisterna för att få experthjälp!

Hej på er! Mina barn har redan allt de kan tänkas behöva i form av leksaker i sina rum, hur kan man tänka annorlunda när det är dags för nästa födelsedag?

– Var proaktiv och våga vara tydlig. Om barnet är för litet för att själv skriva en önskelista så har du stor möjlighet att påverka gåvorna. Genom att helt enkelt våga skriva en tydlig lista på vad du gärna skulle se att ditt barn fick i present.

Är barnet större så kan man prata med barnet och se om det finns någon form av upplevelse de skulle vilja önska sig istället för ytterligare leksaker.

Och berätta för barnet att eftersom hen nu förmodligen kommer få någon ny leksak på sin födelsedag (eller julafton) därför kan rensa ut några som hen inte längre leker med. Och att något annat barn som inte har lika många leksaker kan få dessa istället.

Det är vanligt att barn skriver en önskelista över vad man önskar sig. Om den bara innehåller fysiska föremål, hur kan man tänka då?

Då tycker jag man kan prata med barnet om det. Att något inte finns på önskelistan behöver inte betyda att barnet inte skulle bli glad över annat. Exempelvis biobiljetter, ett besök på något museum eller annan aktivitet. Men också tydliggöra att det är en önskelista hen skrivit och inte en inköpslista.

Det finns forskning som visar att barns kreativitet går ner om de har mycket leksaker. Liksom att de har svårare att fokusera och leker kortare stunder med samma leksak när det finns många andra leksaker omkring dem. Kanske gör du därmed barnen en tjänst genom att inte låta dem få allt som står på önskelistan.

Vilka är era bästa tips på vad man kan ge barn som redan har allt?

Upplevelsepresenter går ofta att anpassa utifrån budget, intresse och ålder på barnet, liksom var i landet man bor. De tar ingen plats men skapar ofta minnen för livet.

Man kan även som förälder försöka få några släktingar att gå ihop och köpa en större gåva till barnet. Något som barnet faktiskt behöver, istället för att alla kommer med småpresenter. Kanske kan det vara värt att testa även vid kompis-kalas? Erbjuda sig att köpa en större gåva till barnet från flera kompisar om de swishar över 40 kr. Vilken förälder skulle inte bli glad av att slippa undan så lätt när det vankas barnkalas för fjärde helgen i rad?

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver sedan 2013 bloggen www.minimalisterna.se. De brinner för filosofin bakom och de praktiska uppsidorna med minimalism, och de drivs av en ambition att förmedla dessa till omvärlden för att åstadkomma positiv förändring både på individ- och samhällsnivå. De har också gett ut boken Prylbanta, och du kan också följa dem på instagramkontot @minimalisterna.