Miniserie:
Vi snackar mat med Sara Ask

Denna podserie om barn och mat är ett betalt samarbete mellan Life with kids och Mondial bokförlag.

Barn och mat är alltid ett hett ämne bland oss föräldrar, äter hen för mycket, för lite eller kanske inget alls? Hur länge kommer hen överleva på bara makaroner och hur får vi lugn och ro vid matbordet? Och 10 000 kronorsfrågan, hur viktiga är de där grönsakerna egentligen?

Här finns fyra avsnitt med dietisten Sara Ask som är aktuell med nya boken Barn och mat- från smakportion till äta själv. Vi har i denna serie valt att fokusera på fyra områden, lyhörd matning, vanliga utmaningar, vad barn behöver i näringsväg och vanliga missuppfattningar kring mat, där vi grottar ner oss för att få svar på våra frågor.

Del 1: Om lyhörd matning

Barn är ofta bättre än oss vuxna på att lyssna på sina mättnadssignaler och det är en egenskap som vi vuxna borde vara rädda om. Det är lätt att tänka att små barn ska fyllas med så mycket mat som möjligt för att vara säker på att näringsbehovet täcks, men på sikt är det viktigare att de lär sig vad som är lagom genom att fortsätta få känna inåt. Här får du tips på hur du kan tänka för att våga lita på barnet.

Länktips:
Från American Academy of Pediatrics:
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Is-Your-Baby-Hungry-or-Full-Responsive-Feeding-Explained.aspx

Från UNICEF:
https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/wp-content/uploads/sites/2/2017/12/Responsive-Feeding-Infosheet-Unicef-UK-Baby-Friendly-Initiative.pdf

Intervju med Sara Ask i DN:
https://www.dn.se/mat-dryck/sa-kan-foraldrar-tanka-kring-barn-och-mat/

Del 2: Vanliga utmaningar

Att ha barn till bordet är inte självklart något enkelt. Det är inte alla barn som sitter som tända ljus och glatt tuggar i sig det som bjuds. Vissa har svårt att sitta stilla, andra äter långsamt, en tredje vill inte ha något alls. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan försöka göra matsituationen så trevlig som möjligt trots en och annan utmaning.

En vanlig utmaning vis bordet är krångel av olika slag. Här kan du läsa mer om hur Sara Ask menar att man kan tänka kring det:

https://www.femina.se/11-saker-du-inte-ska-saga-till-ett-matkranglande-barn/

Del 3: Vad barn behöver näringsmässigt

Det är vanligt att barn äter selektivt i perioder och då är det lätt hänt att undra om de verkligen får i sig tillräckligt med näring – den bleka, stärkelserika maten som ofta är deras favoritmat under de petigaste faserna är inte direkt sinnebilden för nyttig mat. Men den glada nyheten är att det finns en hel del näring även i mat som många barn gillar. I det här avsnittet pratar vi mer om det.

Intervju om barn, mat och näring med Sara Ask:

https://www.sydsvenskan.se/2018-11-02/barndietistens-rad-bli-matt-pa-mat-inte-snacks

Del 4: Vanliga missuppfattningar om mat och barn

Få saker är så mytomspunna och fulla av tvärsäkra sanningar som mat och näring och kanske är det inte så konstigt – alla människor äter och har en egen relation till mat. Då är det lätt hänt att känslan får styra. Men vad vet vi egentligen? Det pratar vi mer om i det här avsnittet.

Vill du läsa mer om mat och myter? Den kanske vanligaste myten – att socker ger hyperaktivitet, kan du läsa mer om här:

https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/barn-blir-hyperaktiva-av-socker-myt/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-darfor-finns-inga-sockerspeedade-barn