Rensa i röran – prylbanta med Minimalisterna!

MinimalisternaBarn, Bebis, Förälder, Gravid

Leksaker, gravidkläder, för små kläder, för stora kläder, kläder som ska skänkas, kläder som ska sparas till eventuella syskon (ska vi ha ett syskon eller inte?), cyklar, pussel utan alla bitar, pärlor, kritor, teckningar i massor, skor och vinterprylar. Ja, att skaffa barn innebär för många ett evigt shoppande. Men många av oss är betydligt sämre på att göra oss av med prylarna. Nu är sommaren snart här och då får många tid att rensa ut därhemma. Men hur gör man? Vi vände oss till de bästa experterna vi kunde tänka oss, Minimalisterna.

Hej Herr och Fru Minimalist! Jag har tänkt rensa ordentligt här hemma under helgen. Vad har ni för generella råd kring att gå igenom garderober, förråd, skåp, lådor och andra gömmor?

– Börja där du känner att tröskeln till att sätta igång är låg för just dig. Ofta uppstår det positiva känslor och du får momentum när du väl är igång och då blir det lättare att fortsätta och på sikt ta sig an även svårare rensningsområden. Ta dig inte vatten över huvudet utan avgränsa området utifrån den tid, energi och mängder saker du har. Att rensa förrådet känns oöverstigligt för de allra flesta, avgränsa till en mindre kategori saker eller två lådor i förrådet. För någon kan garderoben betas av i ett svep medan en annan behöver ta byxor, skjortor och klänningar för sig. Och när du väl bestämt dig för ett område att rensa, ta då fram alla saker från det förvaringsutrymmet, eller allt som tillhör den specifika kategorin med saker. Kanske har du likartade saker i en annan låda, i ett annat rum eller i förrådet? Nu behöver de plockas fram för att ge en komplett överblick av allt du äger inom den valda kategorin. Rensa sedan genom att lägga saker i fyra högar; spara, sälja, skänka och slänga (återvinna).

Vad kan man göra av sakerna man inte vill ha kvar längre?

– Om de har ett andrahandsvärde kan det vara värt att sälja dem för att få tillbaka en slant. Vill du inte administrera försäljningen själv finns det företag som är villiga att göra det mot att de få en del av förtjänsten. Om andrahandsvärdet är lågt eller du inte behöver pengarna så skänk bort sakerna till en välgörenhetsorganisation för att snabbt och smidigt bli av med dem. Värt att tänka på är att väldigt många människor har svårt att säga nej om de erbjuds saker gratis. Därför tycker vi det är bättre att sälja saker (själv eller via en välgörenhetsorganisation). Hellre till en billig peng, än att erbjuda dem gratis om du inte vet säkert att mottagaren har ett behov. Målet med de saker som rensas ut är ju att dessa ska komma till användning. Inte att sakerna ska bli nya hyllvärmare.

Om jag är osäker på om jag ska spara eller inte, hur kan jag tänka då?

– Då vill vi slå ett slag för det vi kallar för behovsanalysen. Där kan du komma fram till om du verkligen har ett behov av prylen eller plagget. Fråga dig själv:

  • Vilket värde prylen tillför i ditt liv?
  • Hur ofta och vid vilka tillfällen du egentligen använder den?
  • Om du har andra prylar eller kläder som fyller samma behov?
  • Samt om prylen eller plagget verkligen gör dig glad?

Utifrån svaren får du en uppfattning om ifall saken förtjänar en plats i ditt hem.

Hur ofta bör man gå igenom alla saker man har hemma, tycker ni?

– Vill man komma igång på riktigt så kan man göra en större rensning. Då går man igenom de flesta av sina ägodelar pö om pö under en längre period. Gå igenom kategori för kategori av saker, alternativt rum för rum. Efter en sådan genomgång är det mer en pågående process som sker i bakgrunden eller ad hoc. Minimalism och att prylbanta är mer av en livsstilsförändring än en quick fix, så låt det ta tid. Vi brukar säga att prylbanta är som att skala en lök lager för lager. Plötsligt kommer du kunna rensa ut och släppa taget om saker som du tidigare ansåg var oumbärliga. Då har du skalat av ytterligare ett lager av löken.

Vilka är era bästa tips för att inte samla på sig så mycket saker igen?

– Att minimera inflödet av saker. Lika viktigt som det är att rensa är det att minska inflödet av nya saker för att skapa en bestående förändring och få ut maximalt av de många positiva sidor som prylbantning och minimalism för med sig. Liksom att enbart utgå från konkreta behov vid konsumtion. Inte köpa bara för att det är billigt, ett tidsbegränsat erbjudande eller för att du är trött, ledsen eller glad. Bli medveten om dina egna konsumtionsmönster så är det lättare att bryta dem och agera annorlunda framöver. Sen är det ju inte alltid en själv som står för inflödet utan personer i ens omgivning som i all välmening kommer med gåvor och saker i tid och otid. Här får man såklart försöka vara smidig och känna sig för vad som är lämplig åtgärd. Att föregå med gott exempel och själv köpa förbrukningsvaror eller upplevelser i gåva är ett sätt. Eller att ta initiativ till ett nytt förhållningssätt till julklappar och våga vara tydlig inför födelsedagar etc. Alla kommer inte gilla det eller lyda omedelbart, men du sår kanske ett frö till ett alternativt förhållningssätt till prylar och konsumtion.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver sedan 2013 bloggen www.minimalisterna.se. De brinner för filosofin bakom och de praktiska uppsidorna med minimalism, och de drivs av en ambition att förmedla dessa till omvärlden för att åstadkomma positiv förändring både på individ- och samhällsnivå. De har också gett ut boken Prylbanta, och du kan också följa dem på instagramkontot @minimalisterna.