Så hjälper du ditt barn att bli blöjfri

Sofia BergenstjernaBarn, Bebis, Förälder

Vet du att man byter i genomsnitt runt 5000 blöjor per barn? Det är väldigt många blöjor och när väl tanken på att ta de första stegen till att få sitt barn blöjfri är det svårt att släppa den. För bilden av när man väl kommit ut på andra sidan tunneln och blöjorna är ett minne blott, är ju så lockande!

Men vägen dit kan vara svår, snårig och full av bakslag. Och det är inte ens helt säkert att den lilla blöjbäraren är lika pepp på idén som du är. Så hur gör man om det inte går enligt plan? Kan man göra något redan nu för att förbereda både sig själv och barnet? Vi kontaktade en riktig expert på ämnet– Sofia Bergenstjerna, som skrivit boken ”Potträning på 3 dagar” och som nu genom Blöjfri.se ger ut barnboken ”Eine slutar med blöja”.

Hej Sofia! Nu är sommaren här och vi funderar på om det är dags att slänga blöjorna. Men hur vet man egentligen när det är dags?

– Att börja använda potta eller toalett är något som ett barn kan lära sig att bemästra i olika åldrar, från ca 18 månader och uppåt. Man kan även börja tidigare men då får man räkna med att vara betydligt mer involverad och att processen tar längre tid.
Jag rekommenderar att fundera över följande punkter för att ta reda på om tidpunkten är rätt för dig och ditt barn:

  • Att barnet är friskt och mår bra
  • Att familjesituationen är lugn och trygg, d.v.s. inte under en flytt, nytt dagis, skilsmässa, stressig period etc.
  • Att barnet kan följa enklare instruktioner
  • Att barnet kan kommunicera sin egen vilja med dig, till exempel i form av ljud, signaler, kroppsspråk eller tal
  • Att barnet kan gå till och från toaletten själv

Därutöver bör du lita på din egen magkänsla för vad ditt barn klarar. Du känner ditt barn bäst och vet innerst inne om det är kapabelt att klara detta just nu.

Hur kan man förbereda sitt barn på att blöjorna snart ska tas bort?

Du kan börja med att visa och förklara toalettrutinen genom att ta med ditt barn när du själv går på toaletten. Förklara hela tiden vad du gör och varför, men håll det enkelt. Du kan också berätta att alla människor och djur kissar och bajsar. Nämn gärna personer i barnets närhet och säg att mormor och morfar kissar och bajsar varje dag och likaså bästa kompisen och hans föräldrar. Du kan peka på hundbajs utomhus och säga att där har en hund bajsat.

Att prata om innehållet i blöjan är också jättebra, många blöjbarn har ju nästan aldrig sett sitt eget bajs. Efter barnet har bajsat kan man säga ”Titta du har bajsat! Nu känns det skönt i magen”, för att koppla ihop att bajsa med något positivt och en skön känsla i kroppen.

Jag rekommenderar även att man läser böcker på ämnet för barnet. Vi har nyligen släppt barnboken ”Eine slutar med blöja” som är framtagen just som ett stöd i potträningen. Andra bra böcker är ”Alla bajsar” av Katie Daynes, samt ”Everybody poos” av Taro Gomi.

Vilka är de vanligaste misstagen föräldrar gör och hur löser man dem?

– Det vanligaste misstaget är att man är ”på” sitt barn för mycket, särskilt i början. Man tjatar om pottan och frågar barnet stup i kvarten om det behöver kissa. Resultatet blir att barnet tröttnar, sparkar bakut och inte vill längre. Pottvägran är faktiskt den främsta anledningen att föräldrar ger upp potträningen. Det bästa är att inte tjata och påminna alls, utan att alltid utgå ifrån barnets signaler för när du ber ditt barn att gå till pottan. Då vet du att ditt barn behöver gå och därmed blir det mindre motstånd. Om du har hamnat i ett läge där ditt barn vägrar så behöver du backa helt och låta barnet styra mer själv, även om det resulterar i fler olyckor i en övergångsfas.

Ett annat vanligt misstag är att låta barnet springa runt naken med förhoppningen att barnet ska potträna sig själv. Många gör så på sommaren. Men man måste aktivt arbeta in associationen mellan kroppssignalen och att ta sig till pottan för att polletten ska trilla ned för barnet. Annars är det lätt att förskolan sätter på en blöja igen efter semestern och så är man tillbaka på ruta ett.

Vilka generella tips och råd kan du ge när man ska bli blöjfri?

– Att själv vara förberedd är jätteviktigt, ofta är omställningen till blöjfritt mer utmanande för oss som föräldrar än för barnet. Att ha en plan att följa är också till stor hjälp och minskar stressen.Det är också viktigt att vara konsekvent och inte byta tillvägagångssätt hela tiden, då blir barnet bara förvirrat och processen tar längre tid.

Vill även uppmuntra till att våga ta av nattblöjan tidigt i processen. Vår undersökning visar nämligen att 77,9% av de som genomfört metoden i vår bok blev dagtorra inom 14 dagar. Av dessa valde drygt 2/3 att även ta bort nattblöjan inom 14 dagar från starten (mer än hälften hade då en våt blöja på morgonen). Och av dessa två tredjedelar så blev hela 83,5% nattorra inom 14 dagar från det att nattblöjan togs av.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Sofia är tillsammans med sin partner Michael författare till boken Potträning på 3 dagar. I denna utmanar de såväl seglivade myter som blöjindustrin med en pedagogisk metod som verkligen funkar. Av de som testat hittills har 90 procent haft blöjfria barn inom två veckor och så många som en tredjedel på bara tre dagar.