Hur blir jag gravid? Så ökar du chanserna.

Life with KidsGravid

När man väl bestämt sig för att bli gravid vill man att det ska ske så fort det bara går. Helst på första försöket! Tiden går ju så långsamt. Till mångt och mycket är det kroppen som sköter hela processen och det är inte mycket man kan göra för att påverka. Men det finns några saker som man kan göra för att öka chanserna att bli gravid.

Det första tipset är att ha ett regelbundet sexliv, det vill säga att ha vaginalt samlag två till tre gånger i veckan, eller varannan dag. Då är chanserna stora för befruktning inom ett år. Att ha samlag regelbundet kan också vara mindre stressande än att försöka pricka in ägglossningen, vilket kan vara svårt och kännas pressande. För det är stor skillnad att gå ifrån att ha sex för att man har lust till att ligga på schema.

För att veta när man som kvinna kan bli gravid är det en fördel att lära sig när man har ägglossning. Börja med att räkna ut när den borde komma – ofta är det ca 14 dagar innan nästa mens. Om man har någorlunda regelbunden mens kan man förutse när nästa ägglossning kommer och därmed vara extra vaksam på de tecken kroppen ger ett par dagar innan. Det kan vara signaler som förhöjd kroppstemperatur och förändrade flytningar till en mer äggviteliknande konsistens. Under den här tiden bör man maximera sexlivet om man vill öka chanserna till graviditet. Kom ihåg att spermier kan leva upp till flera dagar i kroppen.

För att ytterligare öka chanserna för en lyckad graviditet rekommenderas du som har ägglossning att äta folsyra, en sorts B-vitamin. Det har egentligen ingenting med ägglossningen att göra, men brist på folsyra kan orsaka tidiga missfall och missbildningar som bland annat ryggmärgsbråck hos fostret. I Sverige får vi inte alltid i oss tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas ofta extra folsyra till de som försöker bli gravida. Mat som är särskilt rik på folsyra är till exempel mörkgröna grönsaker, alla slags bönor och ärtor, kål, frukt och bär, filmjölk och yoghurt, fullkornsprodukter och lever. Folsyra finns att köpa på som kosttillskott på apotek, och ingår också i många andra vitaminpreparat.

 

Källa: Fertilitetscentrum

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.