Så påverkas kroppen av en graviditet

Mia FernandoBebis, Gravid

En graviditet ställer stora krav på kvinnokroppen. Den är ju helt fantastisk som kan bli gravid, utveckla ett barn, förlösa det och föda upp det – ofta helt på egen hand. Den första tiden efter förlossningen handlar mycket om, förutom att förstå att man blivit mamma och försöka få det lilla barnet att överleva, att hantera sin egen smärta och sina besvär. Oavsett hur förlossningen gick känner man sig överkörd av en lastbil och det är svårt att veta vad som är normalt och inte. Hur påverkas kroppen av en graviditet? Vi kontaktade vår expert och fysioterapeut Mia Fernando för att lära oss mer om kvinnokroppen:

 

Hej Mia! Efter en graviditet och förlossning vill man ju att allt helst ska återgå till hur det var innan, samtidigt som om det mesta känns annorlunda. Vilka är de största och vanligaste förändringar som märks i kroppen veckan efter en förlossning?

– Veckan efter förlossning, oavsett förlossningsätt, kan kroppen kännas som överkörd av en lastbil. Magen är inte det den var, brösten kanske är svullna och gör ont, underlivet kanske som en babianrumpa och egentligen allt annat kan vara ömt eller trött. Jag tänker att det är viktigt att utgå ifrån att kroppen kommer kännas som ett enda stort kaos första veckan. Så får man hellre bli glatt överraskad om det är bättre än så.

När kan man säga att kroppen har återhämtat sig från en förlossning?

– Mitt svar är nog: När man själv landat i en kropp som fungerar tillfredsställande och anser sig ha en god livskvalitet igen. Det kan handla om både kiss, bajs, sex, relationen, orken, den fysiska styrkan och så vidare.

Vilka förändringar i kroppen blir bestående för många och som man får leva med?

– Brösten kan förändra form och storlek. Magen likaså, både huden och musklerna får vissa permanenta förändringar. Underlivet kan bli mer eller mindre återställt efter en vaginal förlossning. Ett kejsarsnitt kommer i slutänden ha gett ett förhoppningsvis tunt och fint ärr. En del upplever också att fötterna förändras i storlek och form. De flesta blir också lite bredare över höfterna.

När bör man söka hjälp för graviditets- och förlossningsrelaterade förändringar som gett besvär?

– Jag brukar tänka att man kan förlåta kroppen för lite vad som helst de första 2 månaderna efter en förlossning. Men har det gått 4 månader och man fortfarande har besvär ska man söka hjälp.

Har du några tips och råd som kan underlätta för att hantera den första tiden efter en förlossning rent kroppsligt?

– Tänk att kroppen har en ”fjärde trimester” de första tre månaderna. Kräv inte mer av dig själv eller kroppen än vad du orkade under graviditetens sista trimester. Prioritera eventuellt sömn före träning. Kroppens reparationsprocesser behöver sömn. Skynda långsamt och var oerhört snäll mot dig själv!

 

Du kan lyssna på två podcasts med Mia; om förlossningsskador och om sex efter graviditeten!

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Mia Fernando är fysioterapeut och jobbar specialinriktat mot gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär. Tillsammans med sin man driver hon bloggen Bakingbabies.se och 2017 blev hon utsedd till Årets Fysioterapeut. 2018 släppte hon även boken Mammaroll och snippkontroll.