Sex under graviditeten

Birgitta SkarlövFörälder, Gravid

I takt med att kroppen förändras under en graviditet, dyker nya frågor upp. Det kanske plötsligt känns annorlunda att ha sex när man är gravid, både fysiskt och mentalt. I början mår många illa, är däckade och somnar i soffan efter klockan 19 på kvällen och sex kanske inte är det första man tänker på då. Andra upplever att hormonerna i kroppen ökar på sexlusten rejält under graviditeten. Ofta finns ju även en partner som antingen själv får en ändrad sexlust, eller får förhålla sig till den gravida kvinnan och de förändringar som sker i henne. Vi kontaktade vår expertbarnmorska Birgitta Skarlöv från Privata Barnmorskor för att få svar kring våra frågor om sex under graviditeten.

Hej Birgitta! Kan det någonsin vara farligt att ha sex under graviditeten, om både jag och min partner känner lust? 

– Har man en normal graviditet finns inga hinder för att ha sex. Om du och din partner är överens om hur ni vill ha det är det aldrig farligt med sex. Dock tycker jag att du som gravid kvinna alltid måste få lägga ribban på hur du vill ha det. I undantagsfall kan det vara farligt med sex men då har man fått veta detta på MVC. Det gäller om man exempelvis har en moderkaka som ligger för öppningen i livmodern. Det kallas ”föreliggande moderkaka”, och därmed finns risk för blödning. Det är dock mycket ovanligt och inget att oroa sig för om ni inte hört något av er barnmorska.

Om jag inte känner mig bekväm i min gravida kropp och jag har tappat sugen på att ha sex överhuvudtaget, men min partner fortfarande vill att vi ska ha sex, hur kan jag tänka då?

– Om man känner att man inte vill ha sex under sin graviditet, och det kan vara olika anledningar till det, måste man prata med sin partner om det. Det gäller även den som bär barnet och den som är partner. Graviditeten är en begränsad tid och det händer så mycket i kvinnans kropp. Det måste en partner respektera, och kanske får man helt enkelt vänta till efter förlossningen med samlag. Kroppslig närhet kan man dock ha utan samlag.

Det går två rykten om sex under graviditeten som vi vill reda ut. Det första är att man kan framkalla ett missfall om man har sex under graviditeten och det andra är att sex kan sätta igång en förlossning mot slutet av graviditeten, stämmer de? 

– Ett samlag kan aldrig framkalla ett missfall, så det behöver man inte oroa sig för. Om det trots allt skulle bli ett missfall i samband med att man har samlag, har detta startat innan och har ingenting med samlaget att göra. Om samlag kan starta en förlossning finns det många myter om. ”Färdknäppen” sa man i gamla tider. Än idag tror många att man kan sätta igång förlossningen genom att ha sex mot slutet av graviditeten. Myten kommer säkert ifrån att sperma innehåller prostaglandiner. Det är ett hormonliknande ämne som mjukar upp vävnader. Det kan förstås hjälpa till att starta en förlossning – men då får man ligga i eftersom mängderna i sperman är mycket små, och enskilda samlag spelar antagligen ingen roll.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Birgitta utbildade sig till barnmorska 1972 och har erfarenhet från förlossnings- och mödrahälsovård och utbildning av barnmorskor. 2005 startade hon Privata Barnmorskor för att införa ett mer individanpassat arbetssätt under och efter graviditeten.