Tecken på missfall

Birgitta SkarlövFörälder, Gravid

Att gå igenom ett missfall är antagligen varje gravid kvinnas största oro och mardröm. Man har kanske hört någon man känner berätta om det eller så kanske man själv redan har vart med om det tidigare. Ibland kan det kännas lugnande att få lite mer information kring något man är rädd för, så därför kontaktade vi vår expertbarnmorska Birgitta Skarlöv från Privata Barnmorskor för att ta reda på mer.

Varför sker missfall?

– Det är mycket svårt att säga eftersom de flesta missfall sker mycket tidigt under graviditeten. Man tror att det i många fall kan finnas en genetisk orsak. Naturen missade något och det blev inte en frisk graviditet. Detta händer oftast enstaka gånger i livet och det påverkar i de flesta fall inte kvinnans möjlighet att bli gravid igen och få en normal graviditet.

Hur vanligt är det och när under graviditeten är det vanligast att det sker?

– Ungefär en av tre graviditeter går till missfall, så det är vanligt förekommande. Oftast sker missfallet mellan vecka 5 och 7. Upp till 12:e graviditetsveckan räknas det som tidiga missfall.

Vilka är tecknen på att ett missfall har skett?

– Om man börjar blöda och har tilltagande menssmärtor kan detta vara ett tecken på att man fått ett missfall, men det behöver inte vara det. Är man inskriven på en MVC kan man först ta kontakt med sin barnmorska för att få ytterligare råd och hjälp med vart man ska vända sig. Annars kan man söka hjälp på en gynekologisk akutmottagning på sitt närmaste sjukhus.

Kroppen är ju vis och i det flesta fall behöver man inte genomgå en så kallad skrapning av livmodern utan kroppen gör sig av med graviditeten genom den blödning som uppstått. Blödningen kan vara i några dagar, upp till en vecka. Efter avslutad blödning kan man, om man är orolig, göra ett ultraljud för att se att livmodern är tom.

När kan man försöka bli gravid igen, efter ett missfall?

– Efter avslutad blödning, om man mår bra, finns inget som hindrar från att försöka bli gravid igen.

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Birgitta utbildade sig till barnmorska 1972 och har erfarenhet från förlossnings- och mödrahälsovård och utbildning av barnmorskor. 2005 startade hon Privata Barnmorskor för att införa ett mer individanpassat arbetssätt under och efter graviditeten.