Tidiga tecken på graviditet

Birgitta SkarlövFörälder, Gravid

Aldrig går väl tiden så långsamt som när man försöker bli gravid och väntar på ett positivt graviditetstest. Man känner efter och letar signaler på att kroppen beter sig annorlunda än tidigare och att det ska vara tidiga tecken på att man är gravid. Problemet är ju bara att många av de tidigaste graviditetstecknen är de samma som man känner innan mens och då kan det vara svårt att veta vad som är vad.

Så vilka är då de vanligaste tecknen på att man är gravid? När kan man börja känna gravidsymptom? Vi kontaktade vår expert på ämnet, barnmorskan Birgitta Skarlöv från Privata Barnmorskor, för att ställa våra frågor:

Hej Birgitta! Kan du hjälpa oss att reda ut vilka tecken på graviditet som är vanligast? Och när man kan börja känna dem?

– Hej! Det stämmer att de tidigaste graviditetstecknen är likartade med de man känner strax innan mens. Dock med ett undantag – mensen uteblir. Har man regelbunden mens, är i fertil ålder och försöker bli gravid är utebliven mens det klart säkraste tecknet på graviditet. Känslan av att ”Nu får jag mens” finns hela tiden. Man har mensvärk och springer på toa för att kolla men ingen mens kommer.

Vissa kvinnor känner spänningar i brösten väldigt tidigt, men inte alla. Att man plötsligt blir känslig för lukter, som exempelvis kaffe, är också ett tidigt tecken på graviditet. Därtill en förlamande trötthetskänsla som man inte kan vila eller sova bort. Sedan är illamående också ett vanligt symtom som många kvinnor känner i tidig graviditet. Det brukar avklinga runt graviditetsvecka 12 för de flesta.

Beroende på hur mycket man ”väntar” på sin graviditet och hur inlyssnande man är till kroppens signaler kan man känna av en graviditet redan när mensen uteblir eller kanske till och med lite tidigare. Andra kvinnor kan gå flera veckor över tiden för utebliven mens utan att känna något annat än att just mensen uteblivit. Detta är mycket varierande och individuellt.

Om man inte känner av några tecken alls de första veckorna? Ska man vara orolig då, eller är det också normalt?

– Från graviditetsvecka 2-3, det vill säga 2-3 veckor efter senaste mensens första dag, kan många känna tecken på graviditet. Om man mot förmodan inte har några graviditetstecken efter utebliven mens och de närmaste veckorna därefter finns det ingen anledning till stor oro. Många kvinnor känner inte av sin graviditet förrän de kommit till vecka 8-9 i graviditeten. Man måste inte känna av sin graviditet som bevis på att det finns någon därinne. Det viktigaste symtomet finns ju redan – utebliven mens.

Om oron ändå är stor kan man redan i graviditetsvecka 7+ göra ett vaginalt ultraljud för att få sin graviditet bekräftad. Detta ultraljud får man oftast bekosta själv hos en privat gynekolog.

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

Birgitta utbildade sig till barnmorska 1972 och har erfarenhet från förlossnings- och mödrahälsovård och utbildning av barnmorskor. 2005 startade hon Privata Barnmorskor för att införa ett mer individanpassat arbetssätt under och efter graviditeten.