Träna för att bli stark

Life with KidsFörälder, Podcast

Tänk vad länge normen för kvinnor har varit att träna för att bli smal och kanske är det fortfarande så för många. Men under 2016 hände något i träningssverige. Helt plötsligt började kvinnor att lyfta tungt och lägga på sig muskler och fokus blev att träna för att bli stark. Vi träffade våra egna största inspirationskällor – Johanna och Clara på Styrkebyrån för att få lite tips och råd kring hur man göra för att få till träningen överhuvudtaget under småbarnsåren och för att lära oss mer om hur man gör för att bli stark.

2015 startade Johanna Barvelid och Clara Fröberg podcasten Styrkebyrån som främst vänder sig till kvinnor mitt i livet. I den tar de varje vecka detaljerat upp olika aspekter på att träna för att bli stark, hur träning påverkar oss och vad som påverkar resultatet på vår träning. Både Johanna och Clara är personliga tränare i Lofsangruppen och har som träningsfilosofi är att träning ska vara enkelt, effektivt och ge resultat.

Träning under småbarnsåren handlar mycket om att få ihop helheten för sin hälsa – sömn, stress, kost och träning. Man sover generellt mindre och stresströskeln är lägre när man lever med småbarn vilket påverkar träningen negativt. Man får inte samma resultat som om man skulle vara helt utvilad och man kanske ska vara lite snällare mot sig själv när man sätter upp mål för sin träning för att inte öka stressnivån ytterligare.

Vad ska man äta när man tränar?
Vanlig mat! Äter man varierat och regelbundet enligt tallriksmodellen så kommer det att bli bra. Man ska inte göra det så svårt för sig. Låt inte maten styras av träningen, de allra flesta av oss behöver inte äta något speciellt för att man ska träna. Ett frukosttips är att alltid se till att ha en ordentlig proteinkälla för att bli mätt länge. Ett ägg, lite kokosfett, nötter, nötsmör eller lite grädde till havregrynsgröten gör dig mättare längre.

Att sätta upp mål för sin träning

 1. Vad är ett rimligt mål? Sett över hur ditt övriga liv ser ut just nu. Är det viktigast att du kommer iväg, att du tar en viss vikt i marklyft eller att du ska känna dig stark och glad?
 2. Hur ska du nå målet? När finns det tid för träning och vad ska jag träna?
 3. Hur ska jag mäta det?
 4. När ska målet vara uppnått? Sätt inte för kort- eller långsiktiga mål, 3 månader (12 veckor) i taget kan vara lagom.

Hur kommer man igång med träningen efter en graviditet?

 • Boka upp en träningsdejt med en kompis. Vad ni gör eller när ni gör det spelar mindre roll, bara ni kommer igång.
 • Sätt upp ett mål att ni ska träna en dag i veckan. Det är roligt att nå sina mål.
 • Boka en tid med en PT. Tillsammans ser ni över dina förutsättningar och lägger upp en plan.
 • Köp en bok som inspirerar till träning och lär dig lite mer om hur träning påverkar kroppen och hur kroppen fungerar.
 • Hitta träningen på nya platser och där du befinner dig i vardagen.

3 tips för att må lite bättre redan idag

 1. Se över ditt liv och fundera på om du behöver ta bort eller lägga till något för att må bra
 2. Var snäll mot dig själv
 3. Vad tycker du är roligt? – Hitta din morot!

 

 

Lyssna på hela podden med Styrkebyrån


Samtliga podavsnitt med Life with Kids hittar du här.

 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.