Vad ska barnet heta?

Life with KidsBebis, Gravid

namn

Vad ska barnet heta? Att välja namn till sitt barn är ett stort beslut att ta. Det kan antingen betyda härliga stunder tillsammans när ni vänder och vrider på alla möjliga namn och tillslut enas kring ett eller ett par alternativ. Det kan också orsaka ångest och bråk om man inte är överens. En del har haft ett barnnamn i sitt huvud sedan de var unga och vad händer då om ens partner inte gillar det? Eller om partnerns ex råkar heta samma sak…

Det är inte alltid enkelt att bestämma sig för vad barnet ska heta. Vissa bestämmer sig tidigt under graviditeten och andra väljer ut ett par och väljer bland dessa när barnet har kommit, för att se vad som passar det lilla livet bäst. Ytterligare andra börjar fundera först när barnet är fött. 

Men visst kan det vara bra att fundera lite grann i alla fall – när barnet har fötts får man en namnblankett hem som ska vara ifylld och inskickad till Skatteverket innan barnet har fyllt tre månader. Skickar man inte in någon anmälan om barnets namn kan man få böter.

Så hur kan man tänka? Alla prioriterar vi ju olika saker – vissa vill helt stryka namn som nära vänners barn har, eller namn på före detta partners. För andra är det viktigt att namnet funkar bra internationellt. Eller ska det kanske vara könsneutralt? Att namnet ska passa ihop med efternamnet kan också vara ett sätt att tänka.

Andranamn

Det här med andranamn kan också vara lite svårt – eller ett sätt att kompromissa. Det där namnet som en av er älskar men den andra inte kan med kanske kan få bli ett andranamn? Det har i många generationer varit tradition att ge sina barn släktnamn efter någon mormor eller farfar som man vill föra vidare i släkten. Idag ger 90 procent av nyblivna föräldrar sina barn fler än ett namn. Det finns inga rätt eller fel här. Vilken tradition ni vill skapa i er familj är helt och hållet upp till er.

Namntoppen i Sverige under 2016 för flickor var Elsa, Alice och Maja, och för pojkar William, Lucas och Liam. Är man lite trendigare lagd kan man även kolla in topplistan för de namn som ökat mest de senaste två åren. Det är för flickor: Luna, Elisa och Celine och för pojkar: Ebbe, Harry och Loui. De namn som flest svenskar oavsett ålder bär idag är dock Maria och Anna samt Erik och Lars.

Och – oavsett vilket namn ni till slut väljer så kommer ni att upptäcka att det passar ert barn alldeles perfekt.

 

Källa: Statistiska centralbyrån, Skatteverket

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

 

Vår idé är att ta fram verktyg för föräldraskapet så som det ser ut idag. Vi hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap. Med dagliga texter där vi blandar ny forskning, beprövade tips, råd från andra föräldrar och en klapp på axeln då och då vill vi stärka både mammor och pappor i sin föräldraroll.