Vanligaste felen föräldrar gör när barnen bråkar

Bo Hejlskov ElvénBarn, Förälder

Barn som inte vill äta. Barn som inte vill sova. Barn som inte vill klä på sig. Barn som bråkar. Jo tack, vi kan det där. Det händer gång på gång, dag ut och dag in och det känns inte som om dessa bråk leder någonstans eller någonsin kommer att ta slut. Varje dag ser likadan ut och det känns som om vi är en dålig låt som går på repeat. Jag försöker vara glad och låta positiv, men det slutar alltid med att hen ligger och skriker i en hög på golvet och att jag får bita ihop för att inte bryta ihop själv. Vad gör jag för fel? Vi pratade med vår expert psykologen Bo Hejlskov Elvén för att ta reda på hur man kan bryta dessa onda cirklar av konflikter.

Hej Bo! Kan du hjälpa oss att reda ut det här? Varför bråkar barnen gång på gång om samma saker varje dag?

– Barn bråkar av många orsaker. Om vi ska se på negativa orsaker är det ofta för att vi har för stora förväntningar på deras förmågor. Vi tror att de kan vänta, skjuta upp önskningar, ändra sig snabbt och en mängd andra saker som barn inte kan när de är små. Ska vi se på det positivt är bråk bra för att utveckla sin självständighet och sociala förmåga. Det har nog aldrig funnits ett barn som aldrig bråkat.

Vilka är de vanligaste felen föräldrar gör när barnen bråkar?

– Det vanligaste felet är nog att delta i bråket. Om föräldern blir inflexibel när barnet sätter sig på tvären, har det plötsligt blivit två tvååringar. Föräldrar bör leta efter enkla vägar ut för barnet istället för att kräva att barnet ska lyda. Det handlar om att hitta sätt att få barnet att samarbeta. Sedan smittar också ilska och stress, så om vi hänger med barnet upp i affekt förstärker vi konflikten. Det bästa sättet att lugna barn är genom att vara lugn själv.

Det låter ju enkelt, men kan vara svårt i praktiken. När mitt barn bråkar har jag svårt att behålla lugnet och jag skriker ofta tillbaka, vad kan jag göra?

– Backa ett steg. Vänd sidan till. Undvik att se barnet i ögonen. Genom att på detta sätt skydda dig från affektsmitta kan du lättare kontrollera din egen affekt. Ett annat tips är att använda mantrat: ”Barnet gör sitt bästa” för att hjälpa sig själv att öka empatin med barnet.

Vad kan jag som förälder göra annorlunda inför nästa gång vi hamnar i de här situationerna?

– Fundera över konflikterna oftast uppstår. Är det varje dag på väg ut genom dörren, kanske du ska ändra morgonrutinen så att ni får mera tid. Är det när datorn ska stängas av, kanske du bör lära dig var och när i spelet det är lagom att stänga av. Det handlar ofta om att vi inte förberett de situationer som blir fel tillräckligt bra.

Hur hanterar man ett barn som vägrar klä på sig overallen på morgonen och som skrikande har slängt sig på golvet? Ska jag kliva in och klä på hen ändå, låta hen ligga där tills hen slutar eller finns det något annat sätt att hantera det på?

– Att vänta ut brukar fungerar bäst på sikt. Men man kan ibland avleda och få det att gå lite fortare. Om du tvingar på barnet overallen har du bäddat för en likadan fortsättning i morgon. Tanken är att du ska hantera situationen idag, utvärdera därefter varför det blev som det blev, så att du kan ändra förutsättningarna inför imorgon. Handlar det om ett upprepande beteende varje dag, exempelvis på morgonen, bör du nog fundera på om ni har tid nog. Stress gör ofta att barn låser sig.

 

Passa på att lyssna på vårt podavsnitt om Lågaffektivt bemötande med Bo:


 

 
LIFE WITH KIDS - SIGNA UPP FÖR PERSONLIGA BREV!

Med våra dagliga mailutskick får du som gravid och förstaårs­förälder stöd och råd för ett tryggare föräldraskap. Signa upp redan idag!

Läs mer här

 
© Life with Kids 2018  

 

Bo är leg. psykolog och en uppskattad föreläsare världen över inom lågaffektivt bemötande av barn. Han har även skrivit flera populära böcker, bland annat Barn som bråkar – Att hantera känslostarka barn i vardagen och om beteendeproblem inom olika områden.