PODCAST

I vår podcast avhandlas ämnen som är relevanta för föräldraskapet. I varje avsnitt delar vi själva med oss av våra tankar och erfarenheter, och vi möter en expert på ämnet för att räta ut våra frågetecken. Podden kan du lyssna på här, i iTunes eller på Acast.

 
Avsnitt 58: Att leva mer med mindre

Hur mycket prylar behöver vi egentligen för att leva ett bra liv? Hur medveten är du om varför du köper något nytt? Och hur stor del av allt du äger använder du – egentligen? I veckans inspirerande samtal träffar vi Elisabeth och Johan som valt ett liv som minimalister och bloggat om detta sedan 2013 på minimalisterna.se. De berättar hur hela livet förändras när man börjar se saker för vad de är – prylar – och inte lägger så mycket känslor i dem, och de lyckas dessutom göra det med två barn i familjen. De ger också en hel del handfasta tips och råd för hur man kan komma igång att rensa i sitt hem och Lina släpper dessutom en bomb som kommer att förändra hennes liv framöver…

Avsnitt 57: LWK-teamet om barn och karriär

Nu ska vi snacka jobb! Och specifikt (o)balansen mellan familjeliv och yrkesliv. Lina, Helena, Fanny och Anna berättar om hur karriären påverkades av att de fick barn, hur de oftast får ihop vardagen med heltidsjobb och förskoletider och Anna funderar på en alternativ karriär som sångerska.

Avsnitt 56: Best of 2017

Herregud! Life with Kids-podden firar 1 år! Och vi gör det med en årskrönika där vi blickar tillbaka på året som gått. Lina tar en paus från bebisbubblan och Helena gör ett break från vardagen i Thailand för att bjuda på klipp ifrån några av de experter som har gjort störst avtryck under året. Tusen tack ALLA som lyssnar, gillar, delar och tipsar om podden. Fortsätt med det! Det är ni som ger oss energi att fortsätta. Vem vill du lyssna på i podden under våren? Maila gärna förslag på personer eller ämnen kring föräldraskap till podcast@lifewithkids.se.

Avsnitt 55: Att skiljas när man har barn

När inte ens det roliga är roligt, när man bara bråkar och aldrig blir sams, när den där kärleksrelationen man hade en gång i tiden känns väldigt avlägsen, är det då dags att gå skilda vägar? Vi ställer alla våra frågor kring att skiljas när man har barn till vår eminenta expert Anna Bennich Karlstedt som inte bara skrivit bok på temat utan ofta diskuterar detta både i terapirummet och i TV. Hur vet man att det är dags att skiljas? Hur berättar man för barnen? Hur gör jag för att barnen inte ska hamna i kläm och hur sjutton delar vi upp dagarna emellan oss på bästa sätt?

LIFE WITH KIDS möter: Louise och Tessan

Lina och lilla Charlie (som begår podd-premiär) träffar två av Sveriges mest uppskattade profiler inom föräldraskap: Therese Krupa Syllner, (Hormoner & Hemorrojder) och Louise Winblad (Hej Hej Vardag) för ett samtal om föräldraskap, samtalsklimat och skillnaden på att bli förälder idag mot hur det var 2011. Det finns få som är så träffsäkra i sina texter och illustrationer om föräldraskapet som de här två stjärnorna och om du inte redan följer dem, bör du göra det direkt:

hormonerhemorrojder.se
blogg.amelia.se/hejhejvardag

Avsnitt 53: BLW – Barnstyrd matintroduktion

Börjar det bli dags att introducera mat till ditt barn? Då är den här podden för dig! Vi har pratat med AnnaMaria Feldt om BLW – Baby Led Weaning, plockmat eller barnstyrd matintroduktion som det också kallas. AnnaMaria, som är en i gänget bakom blw.nu, bjuder här på sina säkraste kort när det gäller mat för små barn – och vi får också ett fantastiskt råd kring hur man får upp kladdig mat från golvet.

Avsnitt 52: Förlossningsberättelse med Lina och Robert

Nu har äntligen lilla Charlie kommit till världen och Lina och Robban går igenom de olika upplevelserna före, under och efter förlossningen. De försöker reda ut varför de har så olika upplevelser av de tidigare förlossningarna och vad de har lärt sig av dem som de tog med sig nu till den tredje. De berättar också om sina förberedelser inför förlossningen och ger tips till andra som snart ska föda.

Avsnitt 51: Att ta hand om någon annans barn

Ta hand om ett barn som har det tufft på ett eller annat sätt. Många av oss har tänkt tanken, men att gå från ord till handling är inte helt enkelt och var börjar man? Vi har träffat eldsjälen Thomas Ardenfors som har skrivit boken: En extra plats i hjärtat. Boken handlar om familjen öppnat sitt hem för barn som behöver ett trygghet för en kort eller lång tid. Ett mycket känslosamt samtal och vi passade också på att reda ut begrepp som ofta förekommer. Vad är egentligen skillnaden på familjehem, jourhem och kontaktfamilj och vilket av dessa kan vara bra att börja med om man känner att man vill engagera sig?

Avsnitt 50: Julspecial med LWK-teamet

I avsnitt 50 pratar vi jul – och allt vi älskar och hatar med den. När är det ok att bryta varannan-jul-hos-dig med sina skilda föräldrar? Är det möjligt att byta julklappar med sin partner utan att en blir besviken? Hur mycket är ok att ljuga för sina barn för att i år inte ska bli det år tomten avslöjas? Och hur överlever man jullovet om man inte är lagd åt friluftshållet? Håll till godo – här kommer lite julpepp!

Avsnitt 49: Både modig och mysig – ge barnen fler möjligheter

I det här avsnittet pratar vi genus på ett konstruktivt sätt. Tillsammans med vår expert, Kristina Henkel från Olika Förlag reder vi ut varför en del har svårt för just ordet genus, hur vi (ja, det är de allra flesta) behandlar barn olika beroende på om hen har en snopp eller snippa och vilka konsekvenser det kan få i längden. Varför får pojkar mycket mindre positiv fysisk beröring under en dag? Varför leker man med Barbie-dockan inåtvänd och Batman-dockan utåtvänd? Lina och Fanny rannsakar egna genusfällor de hamnar i till vardags och de får tips på hur man skulle kunna göra i stället för att ge sina barn 100 möjligheter i stället för två.

Avsnitt 48: High need babies

En bebis som aldrig är nöjd? Aldrig sover ordentligt? Aldrig går att lägga ner? Känns det som du är den enda som står och gungar med din missnöjda bebis på föräldraträffarna när de andra dricker kaffe och har sina nöjda små barn i barnvagnar? Kanske har du ett High med baby eller plusbarn som det kallas på svenska. Vi har träffat en mamma som berättar om hennes upplevelse av att bli mamma för första gången och inget blev som hon tänkte sig. Vi pratar även med Therese Stahl, mamma och författare till en boken Plusbarn för att lära mer om vad detta egentligen är och vilket stöd som finns att få.

Avsnitt 47: Jämställdhetskollen med LWK-teamet

Vem gör vad hemma hos oss egentligen och spelar det någon roll? Vem fixar kalaspresenter och middagar? Är det någon av oss som alltid får (tar) lite längre sovmorgon på helgen? Och vad sänder fördelningen för signaler till barnen? Vi snackar jämställdhet i hemmet och blottar våra egna liv och relationer. Vi tycker att vi är jämställda men är vi verkligen det och vad är jämställdhet och rättvisa – egentligen?
TIPS: Ladda ned jämställdhetskollen och testa hur ni har det därhemma.

Avsnitt 46: Syskonbråk

Som föräldrar vill vi ju inget hellre än att våra barn ska hålla ihop som ett team i resten av deras liv, men hur uppnår vi det? Vi pratar syskon och syskonbråk med vår guru Petra Krantz Lindgren och får svar på våra frågor. Ska man låta barnen tävla mot varandra? När är det dags att bryta in i ett bråk och hur gör man det på bästa sätt? En intervju med mycket igenkänning och lite dåligt samvete.

Avsnitt 45: Inredning för barn

Hur inreder man ett härligt rum till sitt barn? Eller är det kanske så att man ska inreda hela sitt hem för att passa barnen? Hur skapar man ett rum där barnen vill vara? Vad ska man tänka på och var börjar man någonstans? Många frågor från oss och många kloka svar från Nordens största inredningsbloggare Frida Ramstedt som driver Trendenser.se. Ett avsnitt för dig som är gravid och klurar på hur du ska göra med det där bebisrummet och vad du egentligen behöver, men lika mycket för oss med lite äldre barn som behöver tips på hur vi ska tänka med gemensamma sovrum, förvaring och mycket mycket annat!

Avsnitt 44: Vägen från köttbulleträsket

Vi träffar Lina och Mia som ligger bakom succén FoodPharmacy och pratar om hur vi kan se till att våra barn (och vi) får i oss bra mat i en stressig vardag. Vi pratar om onda och goda bakterier och hur vi kan utrota de onda och att det inte är kört även om vi tror att vi fått dåliga gener. Vi får också tips på var vi börjar när vi fastnat i köttbulleträsket och vägen till en bättre vardagsmat känns väldigt långt borta. Helena outar sina missöden med gurkmejan och Fanny delar med sig av ett grymt life-hack! Avsnittet innehåller också en rabattkod på professor Bengmarks bakterie- och fibertillskott för tarmfloran och immunförsvaret!

LWK-teamet: Life Hacks – så går vardagen (nästan) ihop

Hur gör alla andra för att få vardagen att gå ihop? Hur överlever man småbarnsåren? Kan man få sina barn att städa sina rum själva? Life with kids-teamet har samlat ihop sina allra bästa erfarenheter och genvägar som underlättar i vardagslivet och bjuder på dem i detta avsnitt.

Avsnitt 42: Har du råd att skiljas?

Hur skulle man klara sig om man en vacker dag blev ensamstående? Skulle ekonomin hålla? Skulle jag ha råd att fixa mig en bostad, åka på semester? Vi har träffat ekonomijournalisten Pia Sehm och får ta del av hennes egna berättelse om när hennes man ville skiljas och hur det visade sig att de inte alls var så jämställda ekonomiskt som hon hade trott. Vi pratar också om vikten av att se sig själv som en egen enhet även i tvåsamheten.

Avsnitt 41: Kläder för barn

Vad behöver vi egentligen för kläder till vår nyfödda? Vilka ytterkläder ska jag satsa på när de börjar förskolan? Och det här med fläckar på kläder, hur gör jag för att få bort dem? Vi träffar entreprenören och grundaren av ByEngberg, Johanna Engberg, för att prata barnkläder och mode för barn.

LIFE WITH KIDS MÖTER: Frida Ramstedt

Denna vecka möter vi Nordens största inredningsbloggare – tvåbarnsmamman Frida Ramstedt som driver Trendenser.se för ett inspirerande samtal om livet, föräldraskap och hur hon hamnade där hon är idag. 

Avsnitt 39: Att hålla relationen vid liv

Vad händer med relationen när man blir föräldrar? Allt som vanligt eller försvinner den bland bajsblöjor och vaknätter? Hur kan vi göra för att inte tappa bort varandra? Vi pratar om hur vi själva gjort och träffar fantastiska Anna Bennich Karlstedt för att lära mer och få relationstips i småbarnsvardagen.

AVSNITT 38: ATT BLI BLÖJFRI

Blöjor blöjor blöjor! En stor del av en småbarnsförälders vardag. Men hur blir man av med dem? Och när? Måste man potträna på sommaren? Blir barnen någonsin redo själv? Detta och mycket mer reder vi ut tillsammans med Sofia Bergenstjerna som tillsammans med sin man skrivit boken Potträning på 3 dagar.

LIFE WITH KIDS MÖTER: NISSE OCH MANNE

LWK möter denna vecka pappapoddens pappor Nisse Edwall och Manne Forsberg för ett samtal om föräldraskap, stöknätter, pungsparkar, skärmtid (för föräldrar) och en massa annat.

AVSNITT 36: TEAMET BAKOM LIFE WITH KIDS OM LIVET MED BARN

Life with kids-teamet samlas igen för att denna gång prata om sina utmaningar som föräldrar. Är det bara Helena som har pappiga barn? Och Fanny undrar, hur arg får man egentligen bli på sina barn när de aldrig lyssnar? Det blir skratt, sårbarhet, sång och en hel del allvar.

AVSNITT 35: FÖRLOSSNINGSSKADOR

Hur ont gör det egentligen efteråt och vad är normalt? Finns det något jag kan göra för att inte gå sönder? Hur länge kan jag räkna med att ha ont och vilken hjälp kan jag få om det inte går över? Vi träffar modiga och starka mamman Angelica som delar med sig av sin berättelse om hur det gick till när hennes son kom till världen och tiden efteråt. Vi har även träffat Mia igen för att reda ut begreppen. Hur vanligt är det att det är något som går sönder och var hittar jag hjälp om det onda inte går över?

AVSNITT 34: BARN & UNGA PÅ NÄTET

Helt plötsligt vill mitt barn ha ett instagramkonto! Och inte nog med det, hen interagerar med andra på sociala medier. Hjälp! Vad gör jag nu? Vi har träffat Petra Jankov och Johanna Stenius som skrivit boken ”På skärmen” för att prata barn, unga och sociala medier. Hur förhåller man sig som förälder när ens barn helt plötsligt lever sina liv även på nätet? Hur gör jag för att hänga med? Vi pratar självklart också lite om skärmtid, hur gör man egentligen med det?

AVSNITT 33: SEKUNDÄR BARNLÖSHET

Att ha problem att få sitt första barn pratar man inte så mycket om och många kämpar i det tysta. Att kämpa för att få sitt andra barn pratar man ännu mindre om men det är vanligare än man tror. Vi har träffat fertilitetsläkaren Camilla Stenfelt på Fertilitetscentrum i Stockholm för att prata sekundär barnlöshet och lära mer. Vi träffar också Lena och Anita, två starka mammor som delar med sig av sina erfarenheter.

AVSNITT 32: INSKOLNING PÅ FÖRSKOLA

Inskolning på förskola, något som många av oss ser fram emot med blandade känslor. Skönt att få gå tillbaka till jobbet men samtidigt en stor omställning att inte få vara tillsammans. Ska någon annan ta hand om mitt barn hela dagarna, går det? Kommer hen kunna sova borta? Hur ska det gå med maten? Hur förbereder jag mig som förälder och mitt barn på bästa sätt? Vi har träffat förskolechef, Patrik Thylin för att ställa alla våra frågor om inskolning och vad vi föräldrar kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för barn, förälder och pedagoger. Ett samtal med många bra tips och klokheter för alla oss som ska in i förskolans värld!

LIFE WITH KIDS MÖTER: FREDRIK HÄRÉN

Vi möter Fredrik Härén för ett av de mest inspirerande samtal vi har haft om föräldraskap, papparollen, att leva i en mångkulturell familj och om kreativa barn. Fredrik är föreläsare inom kreativitet och förändring och även författare (Idébok 1 och 2), bor i Singapore, gift med en filippinska och är pappa till tre barn. Han sprider även sina tankar kring papparollen och den svenska pappan på bloggen: Paternitydad.com. Fredrik har gjort många annorlunda och modiga vägval i livet. Han berättar om dem och ger sina bästa tips för hur man borde gå i föräldrapension, hur man bäst reser långt med barn, varför vi borde resa mycket mer med våra små barn och hur man skapar kreativa barn. Och han inspirerar oss till att ifrågasätta alla våra livsval och ställa oss själva frågan: Vad håller vi på med?

AVSNITT 30: BARNS SÖMN

Det är få ämnen som är så omdiskuterade som hur man får små barn att sova. Alla har sina erfarenheter, metoder och det finns väldigt lite forskning på området. Vi delar med oss av våra erfarenheter och personliga tips för hur vi har gjort med läggningar och vi träffar också barnläkaren Cecilia Chrapkowska eller Dr Cecilia som hon kallar sig på sin populära blogg barnakuten.nu för att ställa lite frågor kring barns sömn. Hur mycket kan man påverka barns dygnsrytm? Kan barn sova för lite eller för mycket? Hur fungerar barns sömncykel? Och vi får också tips på bra kvällsrutiner som skapar lättare läggningar.

AVSNITT 29: SKAM- OCH SKULDKÄNSLOR

Skam och skuld, känslor som vi många av oss ofta känner kopplade till vårt föräldraskap. Kan det kanske finnas någon bra med att känna dessa eller är det bara av ondo? Oavsett är det svåra känslor som många undviker att prata om men som vi denna vecka försöker reda ut tillsammans med Jojo Tuulikki Oinonen. Och vad är egentligen skillnaden på skuld och skam?

 

Life with kids möter: Carin Da Silva

Vi träffar denna vecka Carin da Silva för ett samtal om föräldraskap, vad det gör med oss, hur det var att få sitt andra barn, hur det är att vara mamma-bloggare och mycket mer. Vi får även Carins bästa Stockholmstips med barn och beslutar en gång för alla att vi mammor måste bli så mycket snällare mot varandra.

AVSNITT 27 – Vaccinationer

Vaccinationer, ett ämne som väcker väldigt mycket känslor. Både från de som är för och de som är emot. Vi träffar Dr Cecilia som många av oss känner igen från bloggen barnakuten.nu för att få mer information, fakta och prata om varför vi i så stor utsträckning egentligen vaccinerar våra barn i Sverige. Vi ber henne också spana in i framtiden, vilka vaccinationer tror hon kommer försvinna ur allmänna vaccinationsprogrammet och vilka kan tillkomma?

 
 
AVSNITT 26 – Konflikthantering

Bråk, irritation och ibland enorm frustration. Det finns nästan ingen man kan bli mer arg på än sitt barn, men hur hanterar vi det? Hur mycket förstår våra barn av våra försök att förklara att vi minsann har jättebråttom till förskolan? Vad kan vi göra för att förhindra de värsta bråken? Och vems är egentligen ansvaret för att vi bråkar? Vi har träffat Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman – författarna till boken ”Barn som bråkar – att hantera känslostarka barn i vardagen” för att lära oss mer.

AVSNITT 25 – Show me the money!

Sex och pengar, våra mest tabubelagda samtalsämnen? Vi ger oss efter två veckors sexsnack på nästa heliga ko, pengar! Vi träffar Företagarnas VD Günther Mårder och pratar ekonomi under småbarnsåren. Hur ska man tänka kring uppdelningen av föräldraledigheten och vilka konsekvenser ger de på sikt? Och spara till sina barn, var börjar man och vilka alternativ finns? Vi får även Günthers bästa spartips i småbarnsvardagen.

AVSNITT 24 – Jakten på lycka

Vilken är din lyckligaste stund i livet? För de flesta föräldrar hamnar barnens födelse högt på den listan. Men visste du att studier visar att skaffa barn är bland det sämsta man kan göra för lyckan i en relation. Så hur sjutton går den ekvationen ihop – hur gör man egentligen för att bli lycklig? I detta avsnitt träffar vi rockstjärneprofessorn och lyckoforskaren Micael Dahlén för att ta reda på just det. Vi får handfasta råd kring hur vi städar bort upplevda ”måsten” ur våra liv och faktiskt också ett väldigt bra tips på hur gör vi våra barn lyckliga.

AVSNITT 23 – Sex efter barn: Den nakna sanningen

Vi pratar sex! Igen! Den här gången utgår vi från oss själva och våra egna erfarenheter. Sex för att göra barn, hur hett är det egentligen? Sex när man är gravid – hur sugen är man med en alien i magen? Och framförallt: när barnen är ute, hur får vi tid, ork och lust? Går det att komma tillbaka till sitt tidigare sexliv eller är allt annorlunda nu? Missa inte när vi i Life with kids-teamet delar med oss av egna erfarenheter och tankar, och dessutom ger vi er våra allra bästa sextips!

AVSNITT 22 – Let’s talk about sex (after) baby

Sex! När kan man ha sex efter en förlossning? Hur sjutton hittar man tillbaka till varandra och lusten? Vi träffar Mia Fernando som är fysioterapeut och bloggar på Bakingbabies.se och pratar om detta viktiga ämne. Hur ofta har folk sex egentligen och vad är normalt? Vi ställer också frågan och reflekterar över vems ansvar det här med sex i ett förhållande egentligen är.

AVSNITT 21 – Rörelse vs aktiviteter

Att röra på sig. Vi vet att det är bra men hur påverkar våra barn i riktningen mot mer rörelse? Statistiken talar sitt tydliga språk, vi sitter för mycket och rör oss för lite. Hur sjutton gör vi för att ändra på det? Vi har träffat härliga Carolina Klüft som inte bara är stor förebild för många utan även projektledare för stiftelsen Generation pep för att prata om hur det står till i Sverige och vad vi kan göra för att tillsammans se till att nästa generation, våra barn, får de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.

AVSNITT 20 – Att förhålla sig till sin kropp

Gravidyoga, jeanshets, bristningar och en massa annat kopplat till hur vi ser på att våra kroppar förändras under och efter en graviditet pratar vi om i dagens podd. Vi träffar Jennie Liljefors på Altromondo yoga och diskuterar förhållningssätt, hur hon ser på yogans kraft och hur vi kan hjälpa våra kroppar att läka, må bättre och bli starkare. Och kanske det viktigaste, hur vi får huvudet att hänga med i svängarna med tanke på de normer vi tror vi måste passa in i.

AVSNITT 19 – Självkänsla

Bra självkänsla, något vi gärna vill att våra barn ska ha men hur ger vi dem de bästa förutsättningarna för det? Vi pratar kring våra egna självkänslor, våra uppväxter och får sedan ett omskakande samtal med Petra Krantz Lindgren som bland annat skrivit boken Med känsla för barns självkänsla. Hon får oss båda att verkligen tänka till, försöka göra annorlunda och ger flera konkreta tips till hur man kan förhålla sig till sina barns självkänsla.

AVSNITT 18 – Barns integritet

Rätten till sin egen kropp – en självklarhet kan man tycka, men hur gör vi för att se till att detta gäller även våra barn? Att de redan i tidig ålder förstår att deras kropp är deras egen, och att de själv bestämmer över den? Vi har i dagens podd träffat Linda Grådal från Treskablinoll och pratat både kring detta men även hur vi på bästa sätt kan förebygga brott mot våra barns integritet och hur vi som föräldrar kan agera för att stärka våra barn i dessa frågor.

AVSNITT 17 – För tidigt födda barn

Vi reder ut vad som händer när ett barn föds för tidigt. I veckans avsnitt träffar vi barnmorskan Ingrid Chamoun som svarar på våra frågor. När är man egentligen förtidigt född och går det att stoppa en förlossning som startat? Vad händer på en neonatalavdelning och vilken hjälp får mitt barn och jag som förälder? Vi träffar också Linda vars tvillingpojkar ville komma ut till världen alldeles för tidigt. En riktigt stark berättelse från en stark mamma.

AVSNITT 16 – Förlossningsspecial

I detta dubbelavsnitt grottar vi ner oss i våra fyra egna förlossningsberättelser, hur var de, om det blev som vi hade tänkt och varför berättar ingen om hur det egentligen är? Vi träffar också Susanna Heli som bland annat skrivit boken Att föda utan rädsla och vi lär oss allt vi hade velat veta innan våra förlossningar. Ett måste för alla som ska föda eller vara med på en förlossning. Susanna ger dessutom alla som lyssnar 10 % rabatt på alla hennes online-kurser inför graviditeten om ni uppger koden: Lifewithkids

AVSNITT 15 – När olyckan är framme

Hur kan man bäst förbereda sig för det värsta tänkbara, att behöva rädda livet på ett barn, antingen sitt eget eller någon annans? Vilka är de vanligaste anledningarna till att barn uppsöker akuten? Hur kan man förebygga i vardagen? Hur gör man HLR på ett barn och hur agerar man när någon satt i halsen? När, hur och inte minst var söker man vård i Sverige idag? Och vad bör alla ha i sitt hemapotek? Vi bjuder på ett matnyttigt avsnitt som man inte bör missa. Tipsa alla med barn och låt även både din partner och de som brukar vara barnvakt lyssna!

AVSNITT 14 – Välling, gluten och allergier

Kan man verkligen sova gott när man är kissnödig och varför är vi så fästa vid vår välling i Sverige när ingen annan i världen är det? Ja, detta och en massa annat pratar vi om i veckans avsnitt med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

AVSNITT 13 – Tvillingar – graviditet och första tiden

Vad är skillnaden att vara gravid med tvillingar jämfört med ett barn, och hur går det egentligen till när två barn ska ut? Ingrid, som både är barnmorska och tvillingmamma, är veckans expert och berättar om hur det funkar. Vad är smart att förbereda inför att man ska få två barn samtidigt? Helena och Ingrid pratar också om deras egna erfarenheter och vad de hade velat veta innan deras tvillingar kom.

AVSNITT 12 – Träna under och efter en graviditet

Kan man träna som gravid och vad ska man i så fall tänka på? Och efter förlossningen, när kan man starta igen och vad ska man tänka på då? Helena blir exalterad över en milstolpe i hennes egen träning och Lina är allmänt starstrucked av våra starkaste favoritexperter Johanna Barvelid och Clara Fröberg från Styrkebyrån.

AVSNITT 11 – Mammarollen

Hur hittar man rätt i rollen som mamma? Vad är viktigast att fokusera på? Hur får man livspusslet att gå ihop? Och hur gör egentligen alla andra för att lyckas? Dessa frågor och många andra funderar vi på tillsammans med leg. Psykologen Jessica Karim som driver Motherhood Sthlm.

AVSNITT 10 – Amning

Amning ska vara det naturligaste som finns sägs det. Men hur får man en bra start? Hur länge kan man ha ont och vad gör man åt det? Och när man vill sluta, hur ska man tänka då? Tips, trix och mycket annat får vi i detta avsnitt av Karolin Malm från Amningshjälpen.

AVSNITT 9 – Flaskmatning

Flaskmatning, ett fullgott sätt att ge sin bebis mat. Men hur ska man tänka? Vilka myter finns? Hur väljer man flaska och ersättning? Detta och en massa tips och trix får vi i detta avsnitt av Petra Jankov som bland annat skrivit boken – Att flaskmata.

AVSNITT 8 – Mat & barn – Om näring, socker och salt

Vilken är egentligen den bästa maten för våra barn? Kan vi skada barnen för livet om vi ger dem för mycket halvfabrikat? Hur mycket socker är egentligen ok? Och hur rädd ska man vara för saltet i de minsta barnens mat? Detta och en hel del annat pratar vi om i veckans avsnitt där vi återigen träffar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

AVSNITT 7 – Fosterdiagnostik

I det här avsnittet träffar vi Paulina som delar med sig av sin starka berättelse om när testerna inte ger det resultat man hoppats på. Vi pratar även med Lisa som var gravid i både Sverige och Singapore om hur hon och hennes partner resonerade kring de tester som går att göra, och om vilken annan inställning och vilka andra möjligheter man har när det gäller fosterdiagnostik i Asien. Vi åkte sedan till vår favoritbarnmorska Birgitta Skarlöv på Privata Barnmorskor för att ställa frågor om vad egentligen KUB, NIPT och UL är och varför vi gör vissa tester och inte andra på våra ofödda barn i Sverige. Birgitta gör också en spaning om var hon tror att vi i Sverige är på väg inom fosterdiagnostik.

AVSNITT 6 – Första tiden hemma

Vi träffar barnmorskan Birgitta Skarlöv som driver Privata Barnmorskor för att prata om den första tiden efter att man blivit förälder. Är det rosenskimrande och härligt eller en orgie i gråt och sömnlöshet? Lina och Helena reflekterar också över hur det var för dem när de blev föräldrar första gången. Varför trodde de båda att livet var över när de längtat så efter sina barn? Och blev det någon skillnad andra gången?

AVSNITT 5 – Träna för att bli stark

Vi träffar Clara Fröberg och Johanna Barvelid från podden Styrkebyrån för att prata om hur man kan tänka kring träning, kost, stress och sömn under småbarnsåren. Och vi reder också ut varför man ska träna för att bli stark och hur man kan ta det första steget till att bli en starkare version av sig själv.

AVSNITT 4 – Karriär och barn

I veckans avsnitt pratar vi karriär och barn. Helena och Lina diskuterar hur de själva resonerat och planerat och landar i att det aldrig blir som man tänkt sig och att det här med homebase är en riktigt bra grej. Vi pratar också med Lotta Schibbye Fredrikson som när vi träffade henne var VD för Hammer & Hanborg. Hos henne fick vi många kloka svar på våra frågor och insåg snabbt det uppenbara, är vi glada på jobbet kommer vi vara glada hemma också.

AVSNITT 3 – Stress och oro under graviditeten

Barnmorskan Birgitta Skarlöv som har grundat Privata barnmorskor svarar på frågor som har med negativ stress och oro under graviditeten att göra och vi får tips på hur man kan ta sig ur detta. Hur sjutton gör jag för att tagga ner?

AVSNITT 2 – förlossningsdepression

Vi möter Jennie Claesson som drabbades av en förlossningsdepression efter att hennes första barnet kom. Vi pratar också med Jessica Karim som är leg. Psykolog och har startat Motherhood Sthlm. Jessica lär oss vad man kan göra om man drabbas och hur det kan kännas när man är mitt i det.

AVSNITT 1 – Matintroduktion

Vi träffar Ann Fernholm som bland annat skrivit böckerna: Det stora smakäventyret och Det sötaste vi har. Ann lär oss bland annat hur och när man kan introducera smaker och konsistenser för barn och varför det är så viktigt. Sen ställer vi frågan, går det att lära sig att tycka om smaker och konsistenser?